Γράφει ο Κων/νος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

Τρία γεγονότα καταγράφηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες στο ημερολόγιο των σχέσεών μας με την Αλβανία. Το πρώτο αφορά τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, το δεύτερο την παρουσία της ελληνικής εθνικής κοινότητος στη γείτονα χώρα και το τρίτο αναφέρεται στην εντυπωσιακή ανορθωτική πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό τη διαποίμανση του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

Η πρώτη, λοιπόν, είδηση είναι η δήλωση του ΥΠΕΞ κ. Δ. Αβραμόπουλου κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να ρυθμισθεί εκ νέου το ζήτημα της ΑΟΖ και γενικότερα των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στο Ιόνιο. Θυμίζω ότι αυτό το ζήτημα είχε αρχικούς ρυθμισθεί επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και μάλιστα με τρόπο που δημιουργούσε νομικό προηγούμενο θετικό για την Ελλάδα, εν όψει και της ρυθμίσεως της ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Όμως η σύμβαση απορρίφθηκε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας με νομικιστικά προσχήματα.
Η αλήθεια είναι ότι φανερά μεν τη ρύθμιση πολέμησαν οι εθνικιστές όλων των παρατάξεων της αλβανικής Βουλής, αφανώς δε και υπούλως έδρασε η Τουρκία, η οποία δεν θα ήθελε να υπάρχει νομικό προηγούμενο αρνητικό για τη δική της άποψη περί ΑΟΖ και χωρικοί υδάτων. Η κυβέρνηση της χώρας μας οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν αυτούς τους δύο παράγοντες. Δηλαδή τις ανθελληνικές τάσεις εθνικιστικών κύκλων και της Αριστεράς και της Δεξιάς στην Αλβανία, οι οποίοι άλλωστε υποκινούν τις ανιστόρητες και παράνομες διεκδικήσεις των Τσάμηδων. Δεύτερον, τον σημαντικό ρόλο της τουρκοαλβανικής συνεργασίας σε επίπεδο στρατιωτικό, διπλωματικό και οικονομικό.

Η δεύτερη είδηση αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΌΜΟΝΟΙΑΣ, του επισήμου φορέως της ελληνικής εθνικής μειονότητος, ότι αρχίζει στις 24 Ιουλίου η δική της προσπάθεια για τη σωστή απογραφή του Ελληνισμού της Αλβανίας. Προφανώς επελέγη η θερινή περίοδος, διότι με επίκεντρο τον Αύγουστο πολλοί Βορειοηπειρώτες που εργάζονται στην Ελλάδα θα επισκεφθούν την πατρώα γη και θα μπορέσουν να καταγραφούν ως Έλληνες. Η απογραφή πληθυσμού που έγινε προ μηνών από την αλβανική κυβέρνηση προκάλεσε τη δυσπιστία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, διότι δεν υπήρχαν εχέγγυα για την ακριβή και ορθή καταγραφή της εθνικής καταγωγής. Το ερώτημα περί εθνικής ομάδος και περί θρησκεύματος υπήρχε μεν στα απογραφικά δελτία -επειδή το ζήτησε η Ευρ. Ενωση- όμως η συμπλήρωση αυτών των στοιχείων θεωρήθηκε προαιρετική και πολλοί απογραφείς δεν τα ρωτούσαν καν.

Έτσι η ΟΜΟΝΟΙΑ αναγκάσθηκε να προτείνει στους Έλληνες της Αλβανίας να μην απογραφούν καθόλου. Οι μόνοι που δεν τήρησαν την αποχή ήσαν οι βλαχόφωνοι Έλληνες (Βλάχοι) της Αυλώνος, της Κορυτσάς και άλλων περιοχών διότι τους δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία να καταγραφούν επισήμως ως Έλληνες. Γενναίοι άνθρωποι που πρέπει να προσεγγισθούν περισσότερο από τη μητέρα Ελλάδα.
Η τρίτη είδηση αναφέρεται στα πανηγυρικά θυρανοίξια του Ορθοδόξου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως στα Τίρανα. Έγιναν στις 24 Ιουνίου και συνέπεσαν με τη συμπλήρωση 20 ετών δημιουργικής αρχιεπισκοπικής θητείας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου (Γιαννουλάτου). Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας δεν περιλαμβάνει μόνον τον εκεί Ελληνισμό (ελληνόφωνους και βλαχοφώνους), αλλά και πολλούς Αλβανούς ορθοδόξους. Η Ορθοδοξία ευδοκιμεί στην Αλβανία έπειτα από δεκαετίες αγρίων διωγμών. Χρήσιμο δίδαγμα για όσους νοσταλγούν τα αθεϊστικά καθεστώτα!
κυριακάτικη Δημοκρατία