Στον χρόνο που δεν δόθηκε στην Ελλάδα από τις αγορές σε συνδυασμό με μία πολιτική ελίτ που συχνά ήταν σε θέση διαπλοκής με το κατεστημένο εκτιμά αποδίδει το ότι έμεινε ημιτελές το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της χώρας ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

“Είδαμε την ανάγκη να προωθήσουμε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί ξέραμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες, αλλά ήταν και μια χώρα όπου επικρατούσε η κακοδιαχείριση. Ήταν ένα κράτος χωρίς διάφανη λειτουργία και με μια πολιτική ελίτ, που συχνά ήταν σε μια σχέση διαπλοκής με το κατεστημένο που δεν ήθελε στην Ελλάδα αλλαγές, δικαιοσύνη, ισότητα και να αναπτυχθούν οι πραγματικές δυνατότητες που έχει η χώρα και οι πολίτες της”, υπογράμμισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι είχε όλες αυτές τις αλλαγές ως προτεραιότητα, αλλά αναγκάστηκε να χειριστεί αμέσως τη δημοσιονομική κρίση και να αντιμετωπίσει την πιθανότητα της χρεοκοπίας ή ακόμη και την έξοδο από το ευρώ και δήλωσε περήφανος για το γεγονός ότι όχι μόνο η κυβέρνησή του, αλλά και οι πολίτες με τις θυσίες τους, κατάφεραν να αποφύγουν αυτή την καταστροφή.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι αυτή το πρόβλημα. Στην σύντομη ομιλία του, τόνισε ότι μιλώντας για την Ελλάδα, “δεν πρέπει να μπερδεύει κανείς τους δύο όρους, λιτότητα και μεταρρυθμίσεις”.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέφερε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου κατάφερε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, πράγμα που ήταν πολύ δύσκολο εντός της Ευρώπης, όμως ο μηχανισμός από μόνος του δεν στάθηκε ικανός για να αντιμετωπιστεί η κρίση, αφού και οι αγορές δεν μας έδωσαν χρόνο.

“Δημιουργήσαμε και πάλι το έλλειμμα εμπιστοσύνης και δεν μας δόθηκε και ο χρόνος να βάλουμε τάξη στη χώρα που ήταν αναγκαίο”, συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους, αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τόνισε ότι αυτή είναι πράξη αλληλεγγύης και ψήφος εμπιστοσύνης για τους Έλληνες πολίτες.

Δίνοντας κάποια στοιχεία για τα θέματα που θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες, σημείωσε ότι στο συμπόσιο οι συμμετέχοντες θα αναφερθούν, εκτός των άλλων, στις νίκες και στις ήττες αυτής της κρίσης, αλλά και για το πώς θα πρέπει να διαχειριζόμαστε την ήττα.

“Θα πρέπει να συζητήσουμε για το δημοψήφισμα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε στην Ελλάδα, αλλά ο τρόπος που αντέδρασαν οι αγορές και οι πολιτικοί δεν βοήθησαν”, σημείωσε.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση σήμερα θα γίνει συζήτηση για την ελληνική εμπειρία από την κρίση και τις συνέπειες για τις δημοκρατίες, ενώ το απόγευμα στο στρογγυλό τραπέζι θα συζητηθεί το πως οι μη κρατικοί φορείς μπορούν να βοηθήσουν για να οικοδομηθεί μια νέα προοδευτική προοπτική που θα οδηγήσει στην προοδευτική αλλαγή, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο κόσμο.

Παπανδρέου: Οι αγορές και το κατεστημένο δεν επέτρεψαν τις