Του Νίκου Λυγερού

Όποια και να είναι η κατάσταση, σε οικονομικό επίπεδο, στην Ελλάδα, το μόνο σίγουρο που κατάφερε ήδη να αποδείξει το πλαίσιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι ότι οι κότες είναι περισσότερες από τα γεράκια. Είναι λοιπόν καλό για όλους να το συνειδητοποιήσουμε, για να προχωρήσουμε ανάλογα δίχως να ποντάρουμε σε ψεύτικες ικανότητες, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στα σημεία που διεκδικούμε. Ας αρχίσουμε πρώτα από το πιο σημαντικό σημείο. Η θέσπιση της Ελλάδας θα γίνει, γιατί είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας. Δεύτερον, οι περισσότεροι δεν θα βοηθήσουν για να γίνει. Τρίτον αυτοί που βοηθούν θα δυσκολευτούν από τους προηγούμενους. Τέταρτον, στο τέλος οι πρώτοι θα εξηγήσουν στους δεύτερους, ότι χάρη σε αυτούς έγινε η θέσπιση. Πέμπτον, ο ελληνικός λαός θα δώσει σημασία μόνο στο αποτέλεσμα. Έκτον, ο λαός μας έχει δίκιο. 


Με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, αρκεί να μην τα ξεχάσουμε στην πορεία και να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ είναι καθαρά ένα ελληνικό θέμα. Κατά συνέπεια, αφού το θέλουμε πραγματικά, θα την δημιουργήσουμε κι αυτό θα γίνει για όλους. Στη φάση, στην οποία βρισκόμαστε, δεν δίνουμε πια καμία σημασία σε δηλώσεις και σε επιστολές που προέρχονται από παλιές ή νέες κότες. Ακολουθούμε ασταμάτητα την πορεία που χάραξε η Κύπρος, η οποία κατάφερε όχι μόνο να έχει μία θέσπιση αλλά και τρεις συμφωνίες οριοθέτησης με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ. 

Άνθρωποι σαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο δεν έδωσαν ποτέ σημασία στις κότες, αλλιώς δεν θα είχαν αφήσει κανένα εθνικό έργο. Στον αγώνα μας για την ελληνική ΑΟΖ μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσουμε και να συνεργαστούμε με ανθρώπους που επηρεάστηκαν από την κληρονομιά τους και βασιζόμαστε αποκλειστικά σε αυτούς για να υλοποιήσουμε το όραμά μας. Όσο γι’ αυτούς που δειλιάζουν την τελευταία στιγμή, δηλαδή την ώρα της υλοποίησης, δεν έχουμε πρόβλημα, γιατί και οι δειλοί θα αποκτήσουν ΑΟΖ. Στο οπλοστάσιο μας έχουμε την επιστημονική γνώση, την οποία παρουσιάσαμε όλοι μαζί στους πλέον αρμόδιους του θέματος, έτσι ώστε να περάσουμε στο πολιτικό επίπεδο της διαδικασίας. 

Γι’ αυτό το λόγο, μελετήσαμε τις πιο μικρές λεπτομέρειες του θέματος, για να αποφύγουμε τεχνητές αντιπαραθέσεις την ώρα της υποβολής του νομοσχεδίου στην Βουλή των Ελλήνων. Διότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από την ΑΟΖ και δεν θα αφήσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας καθυστερεί, διότι έχει στο μυαλό του άλλες προσδοκίες και φιλοδοξίες. 

Είμαστε μαχητές της ΑΟΖ, διότι ξέρουμε ότι είναι το πρέπον. Αν λοιπόν υπάρχουν πρόσωπα που έχουν φοβίες, το καταλαβαίνουμε, αλλά προς θεού ας αφήσουν ήσυχη την Ελλάδα, για να μπορέσει να αποκτήσει επιτέλους την ΑΟΖ της και να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες της, ακριβώς όπως το κάνει η Κύπρος, για να ζήσουμε όλοι σαν άνθρωποι ελεύθεροι κι όχι ως σκλάβοι και ραγιάδες.