Ετοιμη είναι η απάντηση των Σκοπίων στην πρόταση της Αθήνας για υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Οπως δήλωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Ν. Πόποσκι, η απάντηση πρόκειται σύντομα να επιδοθεί στην Αθήνα. Ο κ. Πόποσκι περιέγραψε το πλαίσιο των θέσεων των Σκοπίων και από τα λεγόμενά του φαίνεται ότι οι απόψεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το Μνημόνιο Κατανόησης διαφέρουν πολύ από την πρόταση της ελληνικής πλευράς. Ετσι, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ανάγκη πλήρους αποδοχής και σεβασμού των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων που διέπουν τις σχέσεις των δύο χωρών, με βάση προϋπάρχουσες συμφωνίες και, όπως ήταν αναμενόμενο, παρέπεμψε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία, όπως είπε, επιβεβαιώνει ότι η στάση της χώρας του είναι εποικοδομητική και θετική. Για την ελληνική πρόταση να συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο ως επιδιωκόμενη λύση για το όνομα η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο κ. Πόποσκι ουσιαστικά την απέρριψε, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να είναι αμερόληπτο το Μνημόνιο».

 
Εν τω μεταξύ, τα Σκόπια βρίσκουν απέναντί τους τη Σόφια στην προσπάθεια να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρ. Πλέβνελιεφ, σε συνάντηση που είχε με τον επίτροπο Διεύρυνσης Στ. Φούλε, δήλωσε ότι «τα Σκόπια δεν είναι έτοιμα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης» και έθεσε θέμα καλής γειτονίας και προκλήσεων από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
 
Την ίδια στιγμή, ως ένδειξη δυσαρέσκειας προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ερμηνεύεται η απόφαση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, να μη συμπεριλάβει τα Σκόπια στην περιοδεία της στα Δυτικά Βαλκάνια.