«Πράσινο φως» για τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που παίρνει η χώρα μας από την τρόικα αναμένεται να δώσει τη Δευτέρα το Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούντο χθες οι «Financial Times». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στη συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν τη μείωση των επιτοκίων και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μία περίοδος δύο εβδομάδων για την επικύρωση του μέτρου από τα Κοινοβούλια επτά χωρών της ευρωζώνης.

 

Προϋπόθεση για την απόφαση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν να ψηφισθούν τόσο το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα από την ελληνική Βουλή όσο και ο προϋπολογισμός του 2013 την Κυριακή. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξέφραζαν την ελπίδα ότι οι διαδικασίες των εγκρίσεων θα έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα για να αποδεσμευτεί στις 27 Νοεμβρίου η δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση του επιτοκίου είναι το πλέον επίμαχο μέρος του πακέτου για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις σε ορισμένα Κοινοβούλια -περιλαμβανομένων αυτών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας – με ελάχιστη διάθεση χορήγησης περισσότερης βοήθειας στην Ελλάδα, επισημαίνουν οι «FT». Με βάση τη δανειακή σύμβαση των 174 δισ. ευρώ, τα επιτόκια των δανείων στην Ελλάδα έχουν καθορισθεί στις 150 μονάδες βάσης (1,5 ποσοστιαίες μονάδες) επιπλέον των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι εξετάζουν τη μείωση της προσαύξησης στις 80 μονάδες βάσης (0,8 της ποσοστιαίας μονάδας).

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ελλάδας σημείωσε προχθές τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών και η τιμή του στη δευτερογενή αγορά αντιστοιχούσε στο 32,9% της ονομαστικής τιμής του. Κατά τις πληροφορίες που επικαλούνται οι «Financial Times», οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είναι κοντά σε συμφωνία, με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποποιηθεί των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό περαιτέρω το ελληνικό χρέος.

Αρκετά hedge funds αγόραζαν ελληνικά ομόλογα τους τελευταίους μήνες με την προσδοκία ότι η ευρωζώνη θα έδινε στην Ελλάδα κεφάλαια για την επαναγορά και απόσυρσή τους. Αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι αρκετά για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020 και για τον λόγο αυτό συζητούν τη μετάθεση του στόχου στο 2025.

Οι συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης επικεντρώνονται στο θέμα του χρέους, αφού φέρονται να έχουν ήδη συμφωνήσει να καλύψουν ένα κενό χρηματοδότησης ύψους 13-18 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας με τη χορήγηση έγκρισης στην Αθήνα να εκδίδει μεγαλύτερα ποσά εντόκων γραμματίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες.

ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Η ΔΟΣΗ

Η γερμανική έκδοση των «FT» οι Financial Times Deutschland, υποστηρίζουν εξάλλου ότι η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου. Επικαλούμενη κοινοτικές πηγές, η εφημερίδα επισημαίνει ότι κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα «δεν θα υπάρξει ακόμα έγκριση της επόμενης δανειακής δόσης για την Ελλάδα» και ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ακόμη συνεδρίαση, επειδή τα εθνικά κοινοβούλια στην Γερμανία και σε άλλες χώρες πρέπει να εγκρίνουν τις όποιες αλλαγές.