Η συρρίκνωση των προϋπολογισμών στις δοκιμαζόμενες χώρες της Ευρωζώνης κινδυνεύει να καταστεί πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη απειλώντας την παγκόσμια οικονομία με νέο γύρο υφέσεων, προειδοποίησε τους παγκόσμιους οικονομικούς ηγέτες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε κείμενο που συντάχθηκε με αφορμή την προσφατη Σύνοδο Κορυφής της G20.

Η αβεβαιότητα γύρω από το πώς οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα χειριστούν την εντεινόμενη οικονομική τους κρίση διογκώνει με ταχείς ρυθμούς τον κίνδυνο ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης να διολισθήσει το επόμενο έτος κάτω από το 2%, σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεση του. Αυτό έρχεται να συγκριθεί με την υφιστάμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6% της παγκόσμιας οικονομίας το 2013 και μεταφράζεται σε ύφεση προηγμένων οικονομιών και σε σοβαρή επιβράδυνση αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα.


Νωρίτερα το τρέχον έτος, το ΔΝΤ είχε προβλέψει πως υπάρχει περίπου 4% πιθανότητα ο ρυθμός παγκόσμιας ανάπτυξης να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 2%. Πλεόν, η πιθανότητα διαμορφώνεται κοντά στο 20%.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Ταμείου, ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί ελαφρώς το επόμενο έτος. Ωστόσο η απουσία δράσης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, θα μπορούσε να καταδικάσει την παγκόσμια οικονομία σε νέα επιβράδυνση, με βαθιά ύφεση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και συρρίκνωση ή πάγωμα στον πυρήνα και άλλες προηγμένες οικονομίες.

Για την Ευρώπη ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ αγόρασε χρόνο ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να δράσουν μέσω του σχεδίου αγοράς ομολόγων προβληματικών κρατών, ελλοχεύει πραγματικός κίνδυνος η Ε.Ε. και οι αξιωματούχοι των κρατών-μελών να μην καταφέρουν να εφαρμόσουν τις ζωτικές εκείνες μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν τα επίπεδα χρέους και θα σταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το ΔΝΤ εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τις πολιτικές που εμποδίζουν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία να αντλήσουν κεφάλαια από το μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης, ενεργοποιώντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Επίσης το Ταμείο ανησυχεί για την πιθανή αργοπορία στη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης.

"Μεσαία πιθανότητα" οι ΗΠΑ να πέσουν στον "δημοσιονομικό γκρεμό"

Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησαν τους παγκόσμιους οικονομικούς ηγέτες αυτή την εβδομάδα πως υπάρχει "μεσαία πιθανότητα" η αμερικανική κυβέρνηση να αποτύχει να φτάσει σε συμφωνία που θα αποτρέψει τις αυτόματες περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις στις αρχές του επόμενου έτους -το λεγόμενο "δημοσιονομικό γκρεμό".

Το Ταμείο έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν πως η αποτυχία επίτευξης συμβιβασμού για το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων -σχεδόν 4,5% το ΑΕΠ- θα ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Ωστόσοστην έκθεση του ΔΝΤ που παραδόθηκε στους οικονομικούς ηγέτες των χωρών της G20, αξιωματούχοι του Οργανισμού "ζυγίζουν" για πρώτη φορά το ενδεχόμενο οι φόβοι να γίνουν πραγματικότητα.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει πως η σφοδρότητα των οικονομικών επιπτώσεων εξαρτάται εν μέρει από τη διάρκεια του "γκρεμού". Ο Οργανισμός κάνει λόγο για μεσαίας πιθανότητας ενδεχόμενο ενός προσωρινού δημοσιονομικού γκρεμού, έως ότου εφαρμοστούν τα μέτρα ή οι περικοπές.

"Ακόμα κι αν ο δημοσιονομικός γκρεμός αντιμετωπιστεί άμεσα, η βλάβη στην οικονομία θα μπορούσε να είναι σημαντική, ειδικά εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τις πολιτικές φόρων και δαπανών", λέει το ΔΝΤ και προσθέτει πως μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής που θα στηρίζεται σε ήσσονος σημασίας ρυθμίσεις μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια.

Πηγή:www.capital.gr