Κόλαφος για το Γιώργο Παπανδρέου και τον τρόπο που χειρίσθηκε το πρόβλημα της Ελλάδος κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης είναι οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του "Ο εκτροχιασμός" από τις εκδόσεις Πόλις.

Ο κ. Σημίτης στηλιτεύει το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" αλλά διαπιστώνει ότι ο τότε πρωθυπουργός αρνούνταν να δει την πραγματικότητα και το πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετώπιζε η χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπήρχε. Κορωνίδα των συνθημάτων ήταν η διαπίστωση του Γ. Παπανδρέου, προέδρου του ΠΑΣΟΚ: 'Λεφτά υπάρχουν'. Η πεποίθηση ότι 'υπάρχουν λεφτά' είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη οποιασδήποτε προετοιμασίας σχετικά με το κύριο πρόβλημα της χώρας, την εξάντληση των πόρων, την ανάγκη συνεχούς δανεισμού και τις όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες εξασφάλισης των δανείων. Για μια ακόμα φορά στην έναρξη μιας κρίσιμης περιόδου για τη χώρα, η ηγεσία της εκδήλωσε το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου. Αρνιόταν να δει την πραγματικότητα".

 

Ο κ. Σημίτης αναφέρεται και στην ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο χωρίς κολακευτικά σχόλια, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Δεν διέθετε οικονομική πείρα, δεν είχε προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και σε εκείνους που συμπαθούσαν την Ελλάδα και ήθελαν να βοηθήσουν".

 

Η κριτική του πρώην πρωθυπουργού στις κυβερνήσεις της ΝΔ είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Αφού διαπιστώνει ότι από το τέλος του 2003 έως το τέλος του 2009 το χρέος αυξήθηκε κατά 34% του ΑΕΠ. Κατηγορεί τη ΝΔ ότι προσέφυγε στις κάλπες επειδή ήθελε να αποφύγει τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής εκτροπής, της υπερχρέωσης και των οικονομικών προβλημάτων και προσθέτει:

"Η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε στις εκλογές του 2004, ότι θα δώσει ότι δεν μπορεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν, λοιπόν, περίεργο που η αλλαγή της κυβέρνησης το 2004 σήμανε την έναρξη μιας περιόδου όπου κοινοτικοί περιορισμοί, μακροοικονομικοί κανόνες αλλά και στοιχειώδεις υποχρεώσεις ελέγχων έπαψαν να ισχύουν. Η κυβέρνηση ακολούθησε τον παραδοσιακό τρόπο των επιλεκτικών παροχών σε ομάδες ψηφοφόρων".

Παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Σημίτης είχε συνεργασθεί με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου , το σχόλιο του στο βιβλίο του για τον πρώην υπουργό είναι αρκούντως δηκτικό καθώς στο βιβλίο τονίζεται:

"Έδειχνε τακτικισμό και όχι πεποίθηση, δισταγμό και όχι αποφασιστικότητα".