Δημόσια έγινε πλέον η διαφωνία της ευρωπαϊκής πλευράς και του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένουν στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, σε διαφορετικές προθεσμίες για το πότε θα πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ.

 Το ζήτημα της βιωσιμότητας είναι το σημαντικότερο που θα εξεταστεί στην συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου, όπως αναφέρει και η δήλωση του Eurogroup.

Ο στόχος να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ παραμένει και πρέπει να έχει επιτευχθεί «μέχρι το 2022» ανέφερε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου.  Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ξεκάθαρα ότι «ο στόχος παραμένει για το 2020». «Έχουμε διαφορετική προσέγγιση» εξήγησε στο τέλος η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Πίσω από τη διαφωνία για την ημερομηνία βρίσκεται η πίεση του ΔΝΤ να δεχθούν οι κυβερνήσεις τις Ευρωζώνης πολιτικά επώδυνες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Μετά το «κούρεμα» στα χρεόγραφα που διακρατούσε ο ιδιωτικός τομέας, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διακρατείται από τον επίσημο τομέα.

Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, το οποίο το Eurogroup της Δευτέρας τοποθετεί στα 32,6 δισ. ευρώ, άπτεται άμεσα του ζητήματος.

πηγή

Οι δανειστές της Ελλάδας απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο