Του Γιάννη Αγγέλη 

Κατά τις 6 και μισή χθες το απόγευμα το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινείται ο κ. Dallara, ο επικεφαλής του IIF – γνωστός πια στους έλληνες για τον ρόλο που έπαιξε στο “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων – πέρασε την σιδερένια πόρτα που περιορίζει τον περίβολο του Μεγάρου Μαξίμου. 


Η συνάντηση με τον κ. Σαμαρά δεν μπορεί να θεωρηθεί εθιμοτυπική, καθώς κράτησε πολύ περισσότερη ώρα από όση συνηθίζεται στις περιπτώσεις αυτές. 

Επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε για τον διάλογο των δύο ανδρών, αλλά κάποιες πληροφορίες που διαχύθηκαν από αξιόπιστες πηγές στη συνέχεια, κάνουν λόγο για ανταλλαγή εκτιμήσεων όσο αφορά δύο κυρίως ζητήματα: την σύνθεση της λύσης “κοκτέιλ” που αφορά τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού και -κυρίως- το ενδεχόμενο ενός νέου “κουρέματος” των ήδη κουρεμένων ελληνικών ομολόγων (με την μορφή επαναγοράς χρέους). 

Κατά τις πληροφορίες αυτές το IIF φαίνεται διατεθειμένο να επιμείνει πολύ -με την υποστήριξη του ΔΝΤ- στον περιορισμό του νέου κουρέματος μόνο στον “επίσημο τομέα” (ΕΚΤ, διμερή δάνεια, EFSF) και όχι στον ιδιωτικό τομέα (hedge funds, τράπεζες, ταμεία). 

Ένα νέο “κούρεμα” και του ιδιωτικού τομέα φαίνεται ότι μπορεί να συζητηθεί μόνο στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό καταρχήν το “κούρεμα” του επίσημου τομέα και όχι μόνο της μείωσης των επιτοκίων των δανείων αυτών ή ακόμα και η επιστροφή των “κερδών” των κεντρικών τραπεζών με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων αυτών. 

Ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται επίσης να αποδέχεται σιωπηρά την άποψη αυτή, αλλά όπως έχει γίνει ξεκάθαρο προς το IIF δεν πρόκειται να βγει να υποστηρίξει αυτή την εκδοχή παίρνοντας θέση “απέναντι” στην Γερμανία στην παρούσα συγκυρία. 

Ο κ. Dallara ενημερώθηκε πάντως ότι η ελληνική πλευρά θα είναι “έτοιμη”, τόσο από πλευράς ΟΔΔΗΧ όσο και του ΥΠΟΙΚ, για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση αυτή όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. 

Για τον λόγο αυτό άλλωστε βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες προσαρμογές στον μηχανισμό του ΟΔΔΗΧ και του ΓΛΚ υπό την ευθύνη του κ. Σταϊκούρα με εντολή του κ. Στουρνάρα… 

Μία άτυπη ενημέρωση του τελευταίου 24ωρου από τις τεχνικές προετοιμασίες στην EWG πάντως δεν προδικάζει ετοιμότητα για αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν την Δευτέρα 19/11 όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, αν και όπως αναφέρεται αρμοδίως “αλλαγές μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή”…

 

Πηγή:www.capital.gr