Ο πρώην επικεφαλής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, δήλωσε σήμερα προς τα μέλη του Κογκρέσου ότι έμαθε γρήγορα πως πρόσωπα που συνδέονται με την Αλ Κάιντα συμμετείχαν στην επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης, κατά την πρώτη επίσημη εμφάνισή του μετά την παραίτησή του πριν από μία εβδομάδα.

Ο πρώην διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο οποίος παραιτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου, μετά την αποκάλυψη μιας εξωσυζυγικής του σχέσης με την βιογράφο του Πόλα Μπρόντγουελ, κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών σήμερα το πρωί ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την 11η Σεπτεμβρίου, τέσσερις Αμερικανοί, περιλαμβανομένου του πρεσβευτή Κρις Στίβενς, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στα δυο συγκροτήματα της διπλωματικής αποστολής στην Βεγγάζη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επικρίνει εντονότατα τον χειρισμό του επεισοδίου από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, και ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν υποστήριξε ότι είτε επρόκειτο για "κολοσσιαία ανικανότητα" ή για μια "επιχείρηση συγκάλυψης".

Σήμερα ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων που παρίστατο στην ακρόαση είπε ότι ο Πετρέους είχε εξηγήσει πως ήταν σαφές από την αρχή ότι είχαν εμπλακεί τρομοκράτες.

"Είπε ότι υπήρξαν αναφορές διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά ότι πάντα πίστευε ότι υπήρχε μια σημαντική ανάμιξη των τρομοκρατών", ανέφερε ο Πιτ Κινγκ μετά την ακρόαση. "Και δεν θυμάμαι ότι το είπε αυτό στις 14 Σεπτεμβρίου", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ενημέρωση που είχε κάνει ο Πετρέους στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο Κινγκ ανέφερε ότι ο πρώην επικεφαλής της CIA είχε διαβάσει τότε μια δήλωση επί 20 λεπτά, και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών για 1ώρα και 10 λεπτά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πετρέους ήταν "πολύ επαγγελματίας, πολύ ενημερωμένος για τα γεγονότα, και πολύ ισχυρός", και είχε εκφράσει τη λύπη του για το σεξουαλικό σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτησή του.

Οι ερωτήσεις φαίνεται ότι επικεντρώθηκαν στη χρονική στιγμή που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακάλυψαν την ανάμιξη ισλαμιστών παραστρατιωτικών, και ότι δεν επρόκειτο για μια διαδήλωση ενάντια σε ένα ισλαμοφοβικό βίντεο που μεταδιδόταν στο Διαδίκτυο την εποχή εκείνη.

Η άποψη αυτή—που η διοίκηση αναγνώρισε στη συνέχεια ως λανθασμένη—είχε υιοθετηθεί πέντε ημέρες αργότερα στα πλατό της τηλεόρασης από την πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν εμμέσως τον Μπαράκ Ομπάμα ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της επίθεσης για να μην αμαυρωθεί ο απολογισμός του προέδρου στον αγώνα του εναντίον της Αλ Κάιντα, ενώ βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία.

Ο Πετρέους μπήκε σήμερα στην αίθουσα της επιτροπής από την πίσω πόρτα για να ξεφύγει από τους πολλούς δημοσιογράφους που τον περίμεναν για την πρώτη επίσημη εμφάνιση του μετά την παραίτησή του. Στη συνέχεια κατέθεσε ενώπιον Γερουσιαστών.

Ο απόστρατος στρατηγός ήταν ακόμη επικεφαλής της CIA κατά το χρόνο της επίθεσης, και ο ίδιος πήγε στη Λιβύη για να διερευνήσει την υπόθεση. Οι εκλεγμένοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι απαίτησαν τη μαρτυρία του για να αξιολογήσουν την αντίδραση της κυβέρνησης και της CIA κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η ακροαματική διαδικασία δεν προσέγγισε, σύμφωνα με τον Κινγκ, την υπόθεση γύρω από την πρώην ερωμένη του Πετρέους, Πόλα Μπρόντγουελ, μια σχέση πού οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής της CIA.

«Άδειασε» τον Ομπάμα ο Πετρέους