Άμεση και τελική λύση για την Ελλάδα ζητείται μέσα στα επόμενα 24ωρα, στη σκιά όμως πάντοτε της σκληρής κόντρας Ευρώπης και ΔΝΤ για το χρέος. Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διαμήνυσε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Σε μια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της 2Οης Νοεμβρίου ευελπιστούν όλες οι πλευρές, εν μέσω συνεχών διαφωνιών και αντικρουόμενων απόψεων.

Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, επιδιώκοντας σε μία λύση που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση της δόσης μαμούθ των 44,5 δισ. ευρώ.

Την ελπίδα ότι το Eurogroup της Τρίτης θα καταλήξει σε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος το απόγευμα από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό.

«Όπως ξέρετε, έχουμε ένα Eurogroup την επόμενη Τρίτη το οποίο είναι συνέχεια του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας. Ελπίζω εκεί τελικά να καταλήξουμε σ' ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση» δήλωσε ο Υπουργός.

Δανειζόμενη τη χαρακτηριστική φράση για όπερες μεγάλης διάρκειας, «τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία» η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί αλλά ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Σε ερώτηση τέλος για την συζήτηση περί κουρέματος που είναι ανοικτή απάντησε: «Δεν έχω να πω κάτι γι' αυτό».

Το Βερολίνο δια της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα βρεθεί λύση διαψεύδοντας τις φήμες περί αποχώρησης του ΔΝΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος Γαλλία και Ιταλία οι οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

«Όλες οι παράμετροι είναι στο τραπέζι. Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να πετύχουμε»., τόνισε στους Financial Times ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισι, ενώ από την πλευρά του ο Ιταλός ομόλογός του Βιτόριο Γκρίλι: «Την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση και ελπίζοντας να καταλήξουμε σε μια απόφαση»,

Οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης για την Ελλάδα έως το Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου, συνεχίζονται τόνισε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά και εποικοδομητικά με τους εταίρους της τρόικας, καθώς και με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου», τόνισε , ο Σάιμον Ο' Κόνορ.

Υπέρ μια νέας αναδιάρθρωση του χρέους στο μέλλον τάχθηκε και ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης: Γενς Βαιντμαν: «Στο τέλος θα χρειαστούμε "κούρεμα", προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές»

Στους ευρωπαϊκούς κόλπους ωστόσο υπάρχουν και φωνές που πάνε κόντρα στο ρεύμα όπως του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ ο οποίος δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup.
 

Συνάντηση πρωθυπουργού με Γ. Στουρνάρα για το Eurogroup της 20/11

Λαγκάρντ: «Πρέπει να υπάρξει λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup την Τρίτη»

Συνεχείς διαβουλεύσεις ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ για την Ελλάδα

 

 

Λαγκάρντ: «Δεν έχει τελειώσει, αν δεν τραγουδήσει η χοντρή κυρία»