Συνεχίζεται για έκτη διαδοχική ημέρα το σφυροκόπημα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, με το Τελ Αβίβ να στοχεύει για δεύτερη φορά ένα κτίριο όπου συστεγάζονται πολλά διεθνή και παλαιστινιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν το ανεπίσημο κέντρο Τύπου της Γάζας.

Τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού αλ-Ακσά, ο οποίος ελέγχεται από την Χαμάς, βρίσκονται στον τελευταίο όροφο του πύργου. Όπως αναφέρει το Sky News, το κτίριο που χτυπήθηκε φέρεται να στεγάζει εξοπλισμό επικοινωνιών που χρησιμοποιείται από την παλαιστινιακή οργάνωση.

Έπειτα από τους σημερινούς βομβαρδισμούς, ο τραγικός απολογισμός του νέου κύκλου αίματος ανέρχεται στους 94 νεκρούς παλαιστίνιους. Από την πλευρά του Ισραήλ, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το Ισραήλ έχει αποσαφηνίσει πως είναι διατεθειμένο να «διευρύνει» τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της Γάζας. Τουλάχιστον 75.000 έφεδροι έχουν ανακληθεί στα όπλα, ενώ μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης έχουν μεταφερθεί κοντά στα σύνορα με τα παλαιστινιακά εδάφη.

Παρά ταύρα, το Τελ Αβίβ δηλώνει ανοιχτό στο ενδεχόμενο ανακωχής, διευκρινίζοντας ωστόσο πως σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν τελεσφορήσουν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χερσαίας παρέμβασης στη Γάζα.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η Αίγυπτος, που έχει αναλάβει το ρόλο του ανεπίσημου διαμεσολαβητή μεταξύ της παλαιστινιακής πλευράς και του Ισραήλ, εξακολουθεί να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για την προοπτική επίτευξης εκεχειρίας. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του προέδρου της αφρικανικής χώρας, Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος σχολίασε:

«Νομίζω πως βρισκόμαστε κοντά, αλλά η φύση αυτού του είδους διαπραγμάτευσης [σημαίνει] ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις».

Από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν δήλωσε χθες πως είναι επιτακτική ανάγκη οι δύο πλευρές να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της άμεσης κατάπαυσης του πυρός. Ο κ. Μπαν αναμένεται να μεταβεί στην Αίγυπτο εντός τη ημέρας, προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ πρέπει να τερματιστούν» δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, σημειώνοντας παράλληλα ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Σχετικά άρθρα

Γάζα: Στους 94 οι παλαιστίνιοι νεκροί – νέα επίθεση κατά κέντρου