TΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Ελλείψει οποιασδήποτε δουλειάς γι’ αυτόν στην Κύπρο, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αποφάσισε χθες να μας υποδείξει το ρητορικό πλαίσιο, στο οποίο επιτρέπεται να κινούμαστε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο οποίος, ως γνωστόν, δεν έχει τίποτα απολύτως να κάνει στο νησί μας, επειδή οι συνομιλίες δεν διεξάγονται πλέον, ανέφερε, με το γνωστό νεο-αποικιακό του ύφος, πως δεν θέλει με κανέναν τρόπο οτιδήποτε κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη να παρεισφρήσει στην προεκλογική εκστρατεία. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως «δεν θα επιτρέψουμε τα ΗΕ να χρησιμοποιηθούν ακούσια για προεκλογικούς σκοπούς από τους υποψήφιους για την προεδρία της Δημοκρατίας».

Ο Αυστραλός διπλωμάτης δεσμεύτηκε, παράλληλα, πως τα ΗΕ δεν πρόκειται να αναμειχθούν στις Προεδρικές, αφού «πρόκειται για εκλογές στις οποίες θα μιλήσει ο λαός της Κύπρου, και αυτός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενός του ηγέτης και αυτό είναι εξολοκλήρου ένα θέμα που τον αφορά αυτόν και δεν είναι ένα θέμα που αφορά τη διεθνή κοινότητα, είναι ένα εσωτερικό θέμα για τους Κυπρίους». Αυτό, ωστόσο, εξυπακούεται, αφού η ανάμειξη στα εσωτερικά της Κύπρου δεν εντάσσεται στην αποστολή των ΗΕ στο νησί μας, γεγονός που γεννά ερωτήματα για την ανάγκη του Ντάουνερ να το επισημάνει. 

Έγγραφο… σημειώσεων
Ερωτηθείς για το περιβόητο έγγραφο συγκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών που ετοιμάζει, ο Ντάουνερ ανέφερε πως δεν είναι σίγουρος από πού προήλθε αυτό το θέμα, σημειώνοντας πως φαίνεται να έχει πάρει μεγαλύτερη έκταση από αυτήν που του αξίζει. Ανέφερε πως τα ΗΕ έχουν κρατήσει σημειώσεις και αρχεία για το πώς προχωρά αυτή η διαδικασία και πρόσθεσε πως, καθώς προχωρούμε προς τις προεδρικές εκλογές, «συγκεντρώνουμε αυτήν τη δουλειά και αυτό κάνουμε, τα άτομά μας εδώ στη Λευκωσία ιδιαίτερα, και χρειάζεται να γίνει κάποια τεχνική δουλειά σε σχέση με το πώς καταγράφουμε τα έγγραφα και υπάρχουν ορισμένα τεχνικά θέματα, τα οποία απομένει να γίνουν».
Η πρόοδος
Δικαιολογώντας την παρουσία του στην Κύπρο, ο Ντάουνερ δήλωσε πως ήρθε για να μιλήσει με τις δύο πλευρές για την εργασία στις τεχνικές επιτροπές που βρίσκεται υπό εξέλιξη και για να ενημερώσει για το κλίμα των συζητήσεων που είχαν στη Νέα Υόρκη πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. «Η συνολική μου άποψη είναι πως υπήρξε πολλή πρόοδος κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, αλλά σίγουρα παραμένουν ορισμένα εμπόδια και δυσκολίες που δεν έχουν επιλυθεί», ανέφερε, λες και το Κυπριακό βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη λύση.
Δεν μας κατασκοπεύουν πια;
Πάντως, σύμφωνα με τα όσα άφησε ο Ντάουνερ να νοηθεί, σε αντίθεση με το παρελθόν, που γλαφυρά παρουσιάζεται στα διαρρεύσαντα έγγραφα των συνομιλιών, η ομάδα του σταμάτησε να μας κατασκοπεύει. Όπως είπε, μετά τις εκλογές, τα ΗΕ θα ενημερώσουν τον νέο Πρόεδρο και αυτός θα λάβει τις αποφάσεις του για το πώς θα προχωρήσουν. «Δεν γνωρίζουμε ποιος θα κερδίσει τις εκλογές και δεν συμμετέχουμε στο παιγνίδι της σοφιστείας για να μελετούμε πολιτικά στοιχεία κτλ. Αυτό είναι θέμα για τους ανθρώπους εδώ να το πράξουν και δεν κάνουμε προβλέψεις για το ποιος μπορεί να νομίζουμε ότι θα κερδίσει τις εκλογές», είπε, παρά τον σχετικό… πρότερο βίο.
Εσείς κάνατε την εισβολή!
Και ο Ντερβίς Έρογλου θυμήθηκε χθες το Κυπριακό, δηλώνοντας πως στις συνομιλίες είχε πει στον Πρόεδρο Χριστόφια πως «η Τουρκία δεν είναι εισβολέας, οι πραγματικοί εισβολείς είστε εσείς. Γιατί η βασιζόμενη στον συνεταιρισμό Ε/κ και Τ/κ, Κυπριακή Δημοκρατία, έπεσε θύμα εισβολής από τους Ε/κ». Ο Έρογλου ισχυρίστηκε, επίσης, πως στο Μπούργκενστοκ «είχε προειδοποιήσει ο ίδιος ότι ο Ε/κ ηγέτης που είχε δηλώσει πως θα έλεγε ναι στο σχέδιο Ανάν, όταν θα επέστρεφε στην Κύπρο θα το απέρριπτε. Τότε, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο μού είπε πίσω από κλειστές πόρτες ότι, αν μετά που οι Ε/κ είπαν ότι θα πουν "ναι", το απορρίψουν, αυτό είναι μια μεγάλη απατεωνιά από μέρους τους». Σε αντίθεση με τον Ντάουνερ, πάντως, ο Έρογλου έκανε προεκλογική πρόβλεψη, δηλώνοντας ότι φαίνεται πως θα κερδίσει ο Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας μάλιστα αναφορά στη συμφωνία ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ, η οποία, όπως υποστήριξε, έτυχε της έγκρισης της Εκκλησίας.
 
www.simerini.com.cy