Το ελληνικό χρέος ενδέχεται να παραμένει πάνω από το 120% του ΑΕΠ το 2020 και ίσως υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο αυτό το 2022 ακόμη και εάν οι πιστωτές της Ελλάδας λάβουν μια σειρά επιθετικών μέτρων μείωσης του χρέους, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανάληψη ζημιών επί των δανείων που έχουν παραχωρήσει στη χώρα. Τα παραπάνω προκύπτουν από το προσχέδιο ενός πίνακα επιλογών που συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη συνάντηση της Τρίτης. Ειδικότερα, ο πίνακας που έχει στη διάθεση του το Dow Jones Newswires, δείχνει πως το το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 128,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 115,2% του ΑΕΠ το 2022  εάν οι πιστωτές συμφωνήσουν, μεταξύ άλλων, να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων της Ελλάδας, να επιστρέψουν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και να χρηματοδοτήσουν την επαναγορά των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες και άλλοι ιδιώτες πιστωτές.

Το έγγραφο αποκαλύπτει το εύρος των μέτρων στα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την μελλοντική αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προτού δώσουν το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου. Παρατίθεται επίσης η επιχειρηματολογία του ΔΝΤ και επίσης κάποιων μελών του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ υπέρ μιας ουσιαστικής απομείωσης ή haircut.

Ενώ οι επιλογές που τέθηκαν επί τάπητος δεν περιλαμβάνουν το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, καλούν για μείωση του επιτοκιακού margin κατά 90 μονάδες βάσης επί των 52 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στήριξης, μέτρο που θα απαιτούσε την ανάληψη ζημιών από όλες τις πιστώτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Το επιτόκιο που χρεώνεται σήμερα για τα δάνεια είναι 1,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τριμηνιαίο επιτόκιο αναφοράς Euribor, που διαμορφώνεται τώρα στο 0,19%.

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στον πίνακα υπάρχει η επιλογή την επαναγοράς χρέους 9 δισ. ευρώ που φάνηκε να κερδίζει έδαφος σήμερα, καθώς η Γερμανία άφησε να εννοηθεί πως θα συναινούσε στο να δοθούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το EFSF για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο.

Ωστόσο οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αντιτίθενται στην ιδέα να δεχτούν ζημιές για τα ελληνικά δάνεια, ενώ το σχέδιο επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ δεν βρίσκει σύμφωνη μέχρι στιγμής την ίδια την ΕΚΤ, η οποία δεν μπορεί να εμφανίζεται να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.

σχετικά άρθρα

ΔΝΤ: Στο 115,2% του ΑΕΠ το 2022

 

 

 

Πηγή:www.capital.gr