Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Μάλκι δήλωσε σήμερα ότι ο θάνατος ενός Παλαιστίνιου άνδρα από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ παραβιάζει την εκεχειρία που συμφωνήθηκε. 

Ο Μάλκι, σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι, αποκάλεσε το επεισόδιο «μια ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας», η οποία «δεν θα πρέπει να επαναληφθεί». 

Η εκεχειρία που επιτεύχθηκε με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη, έπειτα από οκτώ ημέρες συγκρούσεων. 

Ο θάνατος του Παλαιστινίου και οι τραυματισμοί άλλων 19 από τον Ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας ήταν το πρώτο σοβαρό επεισόδιο μετά την έναρξη της εκεχειρίας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στον παλαιστινιακό θύλακα, τον οποίο κυβερνά η Χαμάς. 

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, κατήγγειλε την «πρώτη ισραηλινή παραβίαση της εκεχειρίας». 

Ο Ανουάρ Αμπντελχαντί Οντάιχ, 20 ετών, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στο χωριό Χούζαα, ανατολικά της Χαν Γιούνες, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών στη Γάζα, ο Άντχαμ Αμπού Σελμίγια. Εξάλλου «δεκαεννιά άμαχοι τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των δυνάμεων κατοχής που άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας αγροτών», περιλαμβανομένων δύο που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. 

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 28 Παλαιστίνιους στην Δυτική Όχθη, ανάμεσά τους 5 βουλευτές της Χαμάς. Χθες, είχαν συλληφθεί τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι στην Δυτική Όχθη για «τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικά άρθρα