Του Σπύρου Γκουτζάνη,

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση από την απόφαση του Γιουρογκρούπ για την διαχείριση του ελληνικού χρέους μετά την μαραθώνια και με πολλά εμπόδια συνεδρίασή του.

«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες» δήλωσε τα ξημερώματα ο πρωθυπουργός, ο οποίος επικοινώνησε με τους κυβερνητικούς του εταίρους. Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι επιβεβαιώθηκε η στρατηγική που ακολούθησε τους τελευταίους μήνες, αφού όπως λέει συνεργάτης του κ. Αντώνη Σαμαρά «εκτός από την μεγάλη δόση αποφασίστηκε και νέα μείωση του δανειακού βάρους της χώρας χωρίς να γίνει κούρεμα του χρέους». Η καταβολή του ποσού των 34,5 δις ευρώ θα γίνει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και αφού εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν ενώ οι το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 44 δις θα εκταμιευθεί σε τρεις δόσεις στους πρώτους μήνες του 2013 και ανάλογα με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων με πρώτο την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ως ιδιαίτερα θετικό εκτιμά η ελληνική πλευρά την πρόβλεψη της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία που θα απελευθερώσει επιπλέον πόρους για τα μεγάλα έργα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα αποτελέσει την αφετηρία για την αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία, για την τόνωση της ρευστότητας και θα ευνοήσει τον σχεδιασμό της για την επαναφορά της χώρας σε ρυθμούς ανάκαμψης. Το τέλος της αβεβαιότητας περί την διάσωση της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας που είναι πλέον ο νούμερο ένα στόχος της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τους δύο πολιτικούς του εταίρους για να τους ενημερώσει ενώ αναμένεται να έχει σύσκεψη μαζί τους σήμερα ή αύριο. Φυσικά ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την συμφωνία για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξε παρασκηνιακή κριτική και αμφισβήτηση της στρατηγικής του.

Στις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού είναι η κατάθεση του νέου φορολογικού που αποτελεί και προαπαιτούμενο που έχει θέσει τη Τρόικα και η ανάπτυξη του σχεδιασμού της για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό ενδεχομένως σε Ρωσία και Κίνα όπου υπάρχει περιθώριο για επιχειρηματικές συμφωνίες. 

Με τους δύο πολιτικούς του εταίρους ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει τον επαναπροσδιορισμό της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης μετά τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν στον δύσκολο μήνα που προηγήθηκε. Στο τραπέζι βρίσκεται και ο ανασχηματισμός που θα δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση με την αντικατάσταση υπουργών που δεν ανταποκρίθηκαν το περασμένο διάστημα και την τοποθέτηση “αποφασισμένων” από όλα τα κόμματα να προωθήσουν την μνημονιακή πολιτική παραβλέποντας το πολιτικό κόστος.

Νωρίτερα πάντως η τρικομματική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο. Η θέση του Μαξίμου είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν ξεχνά τις δεσμεύσεις του -εγώ μία εξεταστική θα κάνω για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο- ωστόσο θα αποφασίσει εκείνος τον τρόπο και τον χρόνο που θα τις υλοποιήσει. Φυσικά θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν θέλει να διασαλεύσει τις ευαίσθητες ισορροπίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν την πολιτική προστασία του προηγούμενου πρωθυπουργού.