Σκληραίνει το πόκερ στα τραπέζια των Βρυξελλών για την Ελλάδα αποκαλύπτοντας πως η διάσωση της χώρος έχει με ν δρομολογηθεί αλλά δεν έχει ακόμα κλειδώσει. Όπως φάνηκε η πανηγυρική απόφαση του Euriogroup ενθουσίασε μόνο τους υποστηρικές της δείχνοντας έλλειψη σύμπνοιας και ομοψυχίας τόσο μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ όσο και μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Γιούνκερ, Σόιμπλε και τουρνάρας κάνουν λόγο για οριστική και αμετάκλητη λύση ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ τηρεί σιγήν ιχθύος, το ΔΝΤ εγείρει ερωτηματικά, η Κομισιόν κατακεραυνώνει με τη γνωστή έκθεση και το IIF εμφανίζεται προβληματισμένο. 

Αντίστοιχο σκηνικό έχει διαμορφωθεί και στις αγορές με της Fitch να αποφαίνεται θετικά για τη συμφωνία στο Eurogroup τη Moody's εντελώς αρνητικά και τη Citi να προβλέπει την έλευση του Αρμαγεδδώνα στην Ελλάδα με εφιαλτικά σενάρια για την οικονομία και την κοινωνία.

Κοινή συνιστώσα όλων είναι ότι η λύση που επετεύχθει αποτελεί μεταβατικό στάδιο και όχι λύση σωτηρίας. Οι θιασώτες της απόφασης επιμένουν στα συμπεφωνηθέντα με στόχο να πάνε την κατάσταση ένα βήμα παραπέρα και να χαλαρώσουν τον κόμπο στο λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης και ν' αγοράσουν πολιτικό χρόνο. Οι διαφωνούντες προσπαθούν να "χαλάσουν τα ρολόγια" και να επισπεύσουν τις διαδικασίες οριστικής επίλυσης επιβάλλοντας νέα δεδομένα και ισοττροπίες.

Οι δηλώσεις

Νωρίτερα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επισήμανε ότι: «Ο αποκλεισμός της "Grexit" είναι το πέρασμα στην έξοδο από την κρίση»,, προσθέτοντας ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, όπως έχει προγραμματιστεί, όσον αφορά στην επαναγορά κρατικών ομολόγων. Για τον λόγο αυτό δεν πρόκειται να εμπλακεί, όπως λέει, σε «μη υγιείς εικασίες» περί αποτυχίας της διαδικασίας επαναγοράς. Παράλληλα, ευρωπαίος αξιωματούχος, ερωτώμενος τι σκοπεύουν να κάνουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς δεν είναι τα επιθυμητά, τόνισε ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β», επιμένοντας ότι το πρόγραμμα θα πετύχει. 

Άνθρωπος που πρόσκειται στον πρόεδρο του Eurogroup επιβεβαιώνει την αισιοδοξία για την πορεία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων σημειώνοντας ότι: «Δεν θέλω να πω, σε αυτό το στάδιο, ποιες είναι οι προσδοκίες μας από το πρόγραμμα, αυτό που μπορώ, όμως, να πω είναι ότι δεν είναι ασήμαντες», ανέφερε και σημείωσε ότι η ευρωζώνη αναμένει από το σύνολο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Σχολιάζοντας τις προθέσεις της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς δεν είναι τα επιθυμητά, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β», επιμένοντας ότι το πρόγραμμα θα πετύχει. 

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει πρόβλημα και η ευρωζώνη «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα». 

Το γαϊτανάκι των δηλώσεων έχει ανοίξει μέρες τώρα, με τον Ράις του ΔΝΤ να τοποθετείται χθες επί του θέματος ενδεχόμενης αποτυχίας του προγράμματος όπου έθεσε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και επέμεινε στις αποφάσεις του Eurogroup… απαράλλαχτες.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε η Κομισιόν που θεωρεί δύσκολο το στόχοη Moody's θεωρώντας το χρέος μη-βιώσιμοτο IIFτο ΔΝΤ και οι τραπεζίτες που αντέδρασαν.

 Εντύπωση προκάλεσε η δραματική έως καταστροφολογική έκθεση της Citigroup που προβλέπει ανεργία στο 40%, ύφεση 11,8% το 2014 και σπαραγμό.