Στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα, ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Όσον αφορά στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, δεν έδωσε πληροφορίες και αρκέστηκε να πει πως ενημερώθηκε από τον έλληνα υπουργό Γιάννη Στουρνάρα για τις λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος επαναγοράς. Ειδικότερα, σε ερώτηση αν εκτιμά ότι το πρόγραμμα επαναγοράς θα πετύχει και κατά συνέπεια στις 13 Δεκεμβρίου το Eurogroup θα είναι σε θέση να δώσει την οριστική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ο Γιούνκερ, απάντησε μονολεκτικά «ναι».

Επιπλέον, χαιρέτισε τα πρώτα βήματα που κάνει η Κύπρος προκειμένου να εφαρμόσει τις δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα στο προσχέδιο του Μνημονίου Κατανόησης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μάλιστα κάλεσε τις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις για τους προτεινόμενους όρους του προγράμματος με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός πακέτου προσαρμογής σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισπανίας, χαιρέτισε το επίσημο αίτημα για βοήθεια με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ενώ για την Πορτογαλία εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του προγράμματος και ανακοίνωσε την εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Τέλος ο Γιούνκερ αποκάλυψε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013 και κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφασίσουν για το διάδοχό του.

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Όλι Ρεν, σημείωσε ότι έχει γίνει πρόοδος στις συζητήσεις με την Κύπρο ωστόσο κάλεσε τις κυπριακές αρχές και την τρόικα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο Συνεργασίας, προκειμένου να συμφωνηθεί το πακέτο βοήθειας. Ούτε ο Όλι Ρεν δέχτηκε να σχολιάσει τη διαδικασία επαναγοράς του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός των Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε ότι δεν τρέφει ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία που θα έχει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.