Το ζήτημα της Συρίας κυριάρχησε στη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα μετά το το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών -όπου και υπεγράφη σειρά διμερών συμφωνιών έγινε φανερή και η διάσταση απόψεων των δυο ηγετών. Το Κρεμλίνο αποτελεί βασικό σύμμαχο του Μπασάρ αλ-Άσαντ ενώ η Αγκυρα στηρίζει τους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος. Σημείο τριβής στις διμερείς σχέσεις αποτέλεσε και η κίνηση της Τουρκίας να αναχαιτίσει τον Οκτώβριο αεροσκάφος που κατευθυνόταν στη Συρία, το οποίο κατήγγειλε πως μετέφερε ρωσικής κατασκευής αμυντικό εξοπλισμό -ισχυρισμό που απέρριψαν αμφότερες η Μόσχα και η Δαμασκός.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου για σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας και της Τουρκίας στο θέμα του μέλλοντος της Συρίας, αλλά για διχογνωμία για τη μέθοδο με την οποία θα οδηγηθεί η χώρα στο μέλλον αυτό, ενώ τόνισε πως η τουρκική πλευρά «παρουσίασε νέες ιδέες».
 
Σχετικά με το τουρκικό αίτημα για την εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκών πυραύλων Patriot στη μεθόριο με τη Συρία, ο Πούτιν αφού ανέφερε ότι οι «πύραυλοι αυτοί δεν είναι και το καλύτερο σύστημα, καθώς είναι παλιάς γενιάς», τόνισε πως η Ρωσία κατανοεί την ανησυχία της Τουρκίας για την κατάσταση στα σύνορα, αλλά είναι λάθος να γίνουν πρόσθετες κινήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση.
 
«Δεν υπερασπιζόμαστε το καθεστώς της Συρίας, ούτε και είμαστε συνήγοροί του. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το μέλλον της Συρίας και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Είδαμε πώς κάποιες χώρες αξιοποίησαν τις ομάδες των αντιφρονούντων στη Λιβύη. Προτού προβούμε σε κάποια βήματα, θα πρέπει να υπολογίζουμε τα αποτελέσματά τους» είπε ο Πούτιν.
 
 

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι στις συνομιλίες εξετάστηκαν τα θέματα της Μέσης Ανατολής με κυρίαρχη τη συριακή κρίση, και τόνισε πως «κοινός στόχος των δύο χωρών είναι να κυριαρχήσει η ελεύθερη βούληση του λαού της Συρίας και να οικοδομηθεί η ειρήνη και σταθερότητα»

 

Αναφερόμενος στη ρωσο-τουρκική σύμπραξη για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Μερσίνας, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως πρόκειται για έργο συνολικού κόστους 20 δισ. δολαρίων.
Κατά τη συνεδρίαση του ρωσοτουρκικού Συμβουλίου υπογράφηκαν συνολικά 11 επί μέρους συμφωνίες. 

«Η Ρωσία είναι δεύτερη στον κατάλογο των χωρών που έχουν το μεγαλύτερο όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία» είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι ο όγκος αυτός το 2011 ήταν 30 δισ. δολάρια και ότι στο τέλος του 2012 αναμένεται να είναι 35 δισ. δολάρια.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε και τη σημασία των αμοιβαίων επενδύσεων κάνοντας λόγο για τουρκικές επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, ενώ προσέθεσε ότι τα έργα που έχουν ολοκληρώσει τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες στη Ρωσία είναι ύψους 40 δισ. δολαρίων. 

Τέλος, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως η τέταρτη σύνοδος του ρωσοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το 2013 στη Ρωσία. 

 
BHMA