Της Κατερίνας Γαλανού

Την οριστική «ρήξη» με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκάλεσε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναρτώντας αιφνιδιαστικά μέσω διαδικτύου την ιδρυτική διακήρυξη της πολιτικής του κίνησης, την οποία τιτλοφόρησε ως «ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ» από τα αρχικά γράμματα του ονόματος Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας.

Η ουσία, ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο προχώρησε στην πολιτική απόσχιση από το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Ευάγγ. Βενιζέλο, που ανακοίνωσε αμέσως τη διαγραφή του κ. Λοβέρδου, με την επισήμανση ότι η πολιτική κίνησή του συνιστά «αφετηρία συγκρότησης άλλου κόμματος» και όχι ως «ρεύμα ή τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ», που προφανώς θα μπορούσε να επιτρέψει τη συμπόρευση παρά τα όποια προβλήματα.

Οργή 
Η οργή στην Ιπποκράτους ξεχείλιζε και στελέχη της ηγετικής ομάδας χαρακτήριζαν «εντυπωσιακά αντιφατική» την πορεία του κ. Λοβέρδου από τον περασμένο Ιούνιο, που αποφάσισε να απέχει από τις κομματικές διαδικασίες και άφηνε διαρκώς να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει και θα προχωρήσει σε νέο κόμμα, μέχρι προσφάτως που επέστρεψε «φουριόζος» στις κομματικές διαδικασίες αμέσως μετά την ψήφιση του δύσκολου πακέτου μέτρων όπως έλεγαν υπαινικτικά.

Θύμιζαν ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου επανήλθε και ανέπτυξε τις θέσεις του, κανείς από όσους έλαβαν τον λόγο δεν στήριξαν τις απόψεις του, ενώ σχολίαζαν αιχμηρά ότι η μόνη διαφωνία που προβάλλει «ανεξαρτήτως ύφους και διακυμάνσεων» είναι η μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Αφηναν, μάλιστα, να εννοηθεί ότι είναι τουλάχιστον αστείος ο ισχυρισμός του πως «αν το ΠΑΣΟΚ μετείχε με προβεβλημένα στελέχη θα ήταν καλύτερη η πορεία του και θα είχε δοθεί με μεγαλύτερη επιτυχία η μάχη της ανάπτυξης.

Τόσο οι συνεργάτες του όσο και ο ίδιος ο Ευάγγ. Βενιζέλος, στην ανακοίνωσή του, περιέγραφαν «σκοπιμότητα» ακόμη και ως προς την επιλογή της χθεσινής ημέρας για να γίνει η ανακοίνωση της ΡΙ.ΚΣ.ΣΥ. «Δεν άντεξε την επιτυχή πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ», ανέφεραν πηγές της Ιπποκράτους που θεωρούσαν ότι ο κ. Λοβέρδος θέλησε να «ανατρέψει» και την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει «δική του ατζέντα» με την πρωτοβουλία για την Χρυσή Αυγή.

Ο ίδιος ο Ευάγγ. Βενιζέλος δικαιολόγησε την ανοχή που έδειξε απέναντι στον κ. Λοβέρδο και στις «επίμονα και οργανωμένα βλαπτικές συμπεριφορές για την παράταξη» στην ανάγκη να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα και να τελειώσει ομαλά η δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές. «Είχα την ελπίδα ότι μετά την απόφαση του Eurogroup και την επανεμφάνισή του στα κομματικά όργανα, ο κ. Λοβέρδος θα έκλεινε τον κύκλο της αβεβαιότητάς του και θα επανεντασσόταν στις συλλογικές λειτουργίες της παράταξης. Δυστυχώς αυτό διήρκεσε μόλις λίγες ημέρες», διαπίστωσε ο κ. Βενιζέλος που διακήρυξε ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρεί με αυτούς που θέλουν και μπορούν.

Κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν, χθες, μιλώντας στην «Η», ότι δεν θα υπάρξουν βουλευτές να ακολουθήσουν τον κ. Λοβέρδο «στο ξέφωτο», ακόμη κι αν διατηρούν στενή πολιτική και προσωπική σχέση με τον πρώην υπουργό, όπως π.χ. ο Χρ. Αηδόνης ή η Θ. Τζάκρη. Οσον αφορά στον επίσης διαγραμμένο Μ. Μπόλαρη και πολιτικό φίλο του πρώην υπουργού, τα ίδια στελέχη αμφισβητούσαν τη δυνατότητα συμπόρευσης με το σκεπτικό: «Ο Μπόλαρης καταψήφισε το Μνημόνιο, ο Λοβέρδος ψήφισε τα πάντα, πού θα συμπέσουν πολιτικά;»

Η απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου, μετά τη διαγραφή του από τον Ευάγγ. Βενιζέλο, είχε ισχυρή δόση «απολογητικού απολογισμού» και επανάληψη της δήλωσης ότι στηρίζει την κυβέρνηση. «Απέδειξα πολλές φορές με τον πιο σαφή τρόπο πως μπορώ να διακρίνω και να προτάσσω τη συνοχή και την ενότητα της παράταξης, έναντι του εύκολου δρόμου των προσωπικών επιδιώξεων. Κινήθηκα πάντα θεσμικά και δημόσια. Βοήθησα με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να αποφευχθούν νέες διαιρέσεις στην παράταξή μας, σε πολύ δύσκολες εποχές. Είμαι, λοιπόν, ο τελευταίος που θα δεχόταν συμβουλές για το θέμα αυτό. Πάλεψα μαζί με τους συντρόφους μου σε καλές, αλλά και τραγικά δύσκολες στιγμές», αναφέρει ο πρώην υπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαγραφή του ως «ακόμη μία απόδειξη ότι η αποσυσπείρωση, η συρρίκνωση και η αμηχανία της παράταξης, έχει πολιτικά υπεύθυνους, καθώς και ονοματεπώνυμο».

Διαφωνία 
Καταγράφει και πάλι τη διαφωνία του για τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και υπόσχεται στους πολίτες που εξακολουθούν να στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ «θα ξανασυναντηθούμε». Εξηγεί, επίσης, ότι με τη ΡΙ.Κ.ΣΥΝ. δηλώνει «παρών» «στις διαδικασίες ενοποίησης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, των δυνάμεων της ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς, των προοδευτικών ανθρώπων αυτού του τόπου», αφήνοντας εκ νέου ανοικτό τον δρόμο για τη δημιουργία νέου κόμματος με την αποστροφή: «Ολα τα υπόλοιπα, που αφορούν τη δημιουργία κόμματος, την ανάδειξη συλλογικής ηγεσίας θα καθοριστούν στη συνέχεια, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, που θα ενώνουν, αλλά δεν θα εγκλωβίζουν».

Τα ιδρυτικά μέλη
Στα 49 ιδρυτικά μέλη της νέας πολιτικής κίνησης δεν υπάρχουν ονόματα που να παραπέμπουν στα υψηλά ή μεσαία κλιμάκια στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Αίσθηση προκάλεσε ότι λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων ο Φώτης Κολεβέντης, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ιδρυτικών μελών, το διέψευσε.

«Τα αναφερόμενα δημοσιεύματα που με παρουσιάζουν ως ιδρυτικό μέλος της ΡΙΚΣΣΥ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ως γνωστόν ανέκαθεν ανήκα και ανήκω στη ΝΔ», αναφέρει η σχετική του ανακοίνωση.

Από τη ΡΙΚΣΣΥ διευκρίνιζαν αργότερα ότι από λάθος το όνομα του κ. Κολεβέντη μπήκε αντί του Γιώργου Καραγιώργου, γιατρού από τη Φθιώτιδα.