Της Δήμητρας Καδδά

Κύρωση από τη Βουλή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα, μαζί με τις νέες ρήτρες αποκρατικοποιήσεων ζητούν, σύμφωνα  με πληροφορίες, οι δανειστές πριν από την  13η Δεκεμβρίου.  Ζητούν και νέα προαπαιτούμενα, περιμένουν την ανακοίνωση των εναλλακτικών μέτρων περικοπών δαπανών και οριστικοποιούν το νέο χρονοδιάγραμμα του μνημονίου με μέτρα και αξιολόγηση όχι μόνο ανά τρίμηνο αλλά και  με συνεχή εποπτεία για τα μέτρα – προτεραιότητες.

«Η τρόικα έχει ήδη προβλέψει ότι αν το φορολογικό νομοσχέδιο δεν πετύχει το στόχο πρόσθετων εσόδων που έχει τεθεί, θα ληφθούν νέα μέτρα έως τον Μάρτιο του 2013» σχολίαζε κοινοτικό στέλεχος αναφερόμενο στα δρώμενα των τελευταίων ωρών σχετικά με τις φορολογικές διατάξεις που… έρχονται και… φεύγουν. Στα κείμενα του Μνημονίου (που είναι πολλά), οι δανειστές επιχειρούν να «κλειδώσουν» την Ελλάδα σε συνεχή εποπτεία για τα 10 βασικά πεδία και σε διαδοχικές «κρίσεις» για τα υπόλοιπα δημοσιονομικά και διαθρωτικά μέτρα.

Το πρώτο χρονικό ορόσημο είναι η 13η Δεκεμβρίου (ημερομηνία που προγραμματίζεται η επίσημη έγκριση δόσεων και παράτασης). Έως τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εφαρμόσει τις εκκρεμότητες του Νοεμβρίου αλλά και τα νέα «προαπαιτούμενα» των δανειστών

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν στην  δια νόμου επικύρωση των  Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με τις οποίες ήρθαν τα πρόσθετα μέτρα. Στο σχετικό νομοσχέδιο (ή τροπολογία) ζητείται να προστεθούν και άλλες διατάξεις που προέκυψαν στην πορεία με κορυφαία την ρήτρα για περικοπές δαπανών έως 1 δισ. ευρώ το χρόνο αν αποκλίνουν τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων.

Το δεύτερο χρονικό ορόσημο είναι το τέλος Δεκεμβρίου. Θεωρείται σημαντικό γιατί από αυτό θα κριθεί και η καταβολή των δόσεων του 2013. Βασικό μέτρο είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και δεκάδες άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο. Θα πρέπει επίσης να οριστικοποιηθούν και οι «εναλλακτικές» περικοπές δαπανών σε υπουργεία, δήμους, ΔΕΚΟ και ταμεία που «αποκλίνουν».

Η επόμενη μεγάλη «κρίση» τοποθετείται στον Μάρτιο. Αν το φορολογικό δεν διασφαλίζει τα έσοδα, τότε μαζί με την αναθεώρηση του Μεσοπροθέσμου θα έρθουν και άλλα μέτρα που θα ορισθούν τότε και θα εφαρμοσθούν το 2014. Από το ίδιο έτος θα εφαρμοσθούν και οι νέοι κανόνες αυτόματης μείωσης δαπανών που ορίζει ρητά το Μνημόνιο, ενώ μένουν να οριστικοποιηθούν και νέα μέτρα (δημοσιονομικό κενό 2015- 2016).

Από τώρα, ξεκινά και  η εφαρμογή της συνεχούς εποπτείας για τα 10 περίπου μέτρα – προτεραιότητες (ανακεφαλαιοποίηση, αποκρατικοποιήσεις, πάταξη φοροδιαφυγής, έλεγχος δαπανών κλπ,  ενώ στο μνημόνιο ορίζεται ρητά και  η παράταση της επιτροπείας για μετά το 2016 και για όσες 10ετίες αποπληρώνεται το δάνειο στην τρόικα..