Απειλή για την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ, αλλά και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χαρακτήρισε το διαφαινόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο» της χώρας, σε συνέντευξή της στο βρετανικό δίκτυο BBC World News, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Για να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, οι ΗΠΑ οφείλουν να άρουν το καθεστώς αβεβαιότητας», επιτυγχάνοντας τη δημοσιονομική εξυγίανση μέσω μέτρων λιτότητας.

«Δεν πρόκειται απλώς για πολιτικό ή ιδεολογικό πρόβλημα. Το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο», δήλωσε η Λαγκάρντ.

«Το έλλειμμα είναι πολύ υψηλό, υψηλότερο στις ΗΠΑ σε σχέση με την ευρωζώνη, όπως και το χρέος, το οποίο είναι υψηλότερο συγκριτικά με εκείνο της πλειοψηφίας των χωρών της ευρωζώνης, κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως αν δεν διευθετηθεί το δημοσιονομικό βάραθρο, οι συνέπειες θα πλήξουν άλλες χώρες του κόσμου.

«Οι ΗΠΑ υπήρξαν ανέκαθεν ένας μοχλός ανάπτυξης. Και μία περαιτέρω ύφεση στην οικονομία της θα ήταν μία πολύ κακή εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία. Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο την παρούσα στιγμή. Η παγκόσμια ανάκαμψη είναι πολύ εύθραυστη υπόθεση».