Την παραίτησή του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υπέβαλε ο Χρήστος Ζώης, παραθέτοντας απόσπασμα από δήλωσή του στις 19 Μαρτίου 2012, για τους λόγους που τον οδήγησαν στην ένταξή του στο κόμμα και προσθέτοντας ότι «εάν είχα μια ελαχιστότατη επιφύλαξη μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Διοικούσας Επιτροπής, σήμερα το πρωί, ακούγοντας τη συνέντευξη του προεδρεύοντος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε ραδιοφωνικό σταθμό, εγκατέλειψα κάθε ελπίδα. Κανείς δεν μπορεί να συνομιλήσει με το «χάος», την αφερεγγυότητα, την υποκρισία και την πολυγλωσσία».

Στη δήλωσή του ο κ. Ζώης ευχαριστεί και εύχεται καλό κουράγιο στους συνεργάτες του «με τους οποίους δούλεψα 24 ώρες το 24ωρο σε συνθήκες πολιτικά και τεχνικά δύσκολες».

«Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλους όσοι μοιραζόμαστε όχι μόνο τις ίδιες πολιτικές απόψεις αλλά και το ίδιο πλαίσιο αρχών και αξιών», υπογραμμίζει ο κ. Ζώης και καταλήγει:

«Ο αγώνας μας είναι ιερός. Οφείλουμε να τον υπερασπιστούμε και να τον προστατέψουμε από άστοχες έως και επικίνδυνες για τη χώρα ιδέες, που είναι άγνωστο πού και πώς κυοφορούνται το τελευταίο διάστημα».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με δήλωσή του έκανε αποδεκτή την παραίτηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Χρήστου Ζώη.

«Ευχαριστώ το Χρήστο Ζώη για τη συνεισφορά του όλο αυτό τον καιρό. Είναι αλήθεια ότι η πορεία που έχουμε επιλέξει είναι ο δύσκολος και επικίνδυνος για το καθεστώς δρόμος. Εμείς συνεχίζουμε», αναφέρεται στη δήλωση του κ. Καμμένου.

Στην καταγγελία ότι το ανυπόγραφο non paper έγγραφο στα μέσα Μαίου -που έκανε λόγο για ψήφο ανοχής των ΑΝΕΛ σε περίπτωση εθνικού κινδύνου- όντως δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Πάνο Καμμένο προέβη μέσω του ΣΚΑΪ το στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Μανώλης.

«Ο Καμμένος έδωσε το non paper για να μπει στη συγκυβέρνηση για να μπει υπουργός Άμυνας. Έκανε το πρώτο λάθος που το’ δωσε, και το δεύτερο που έβγαλε ψεύτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποκάλεσε δε, «λαγό» τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων λέγοντας ότι «συγκαλεί τα όργανα και φεύγει, πρώτη φορά είδα έναν πρόεδρο να γίνεται λαγός. Δε θέλει κόμμα, ούτε συνέδριο ούτε τίποτα. Δε λειτουργεί τίποτε στο κόμμα».

Ο κ. Μανώλης τόνισε επίσης ότι οι ΑΝΕΛ υποχώρησαν εκλογικά λόγω του non paper, ότι αντί «να φτιάξουμε το κόμμα έφυγε για 2 μήνες διακοπές», και ότι ο κ. Καμμένος επιθυμεί ένα μικρό κόμμα.

Για την πρόταση Καμμένου στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να παραιτηθούν οι βουλευτές των δύο κομμάτων ώστε να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές, δήλωσε ότι στελέχη του κόμματος είχαν εξηγήσει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι αυτό δεν «στέκει» συνταγματικά.

«Δεν συζητάει με κανέναν και μιλάει συνεχώς για ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σα να λεει στον κόσμο ‘πήγαινε με τον ΣΥΡΙΖΑ’, μας χωρίζει χάος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξαφνικά τον ακούσαμε να μιλάει για δολάριο, (…) δεν είχαμε συζητήσει απολύτως τίποτε. Σήμερα λέει άλλα, το βράδυ άλλα, αύριο άλλα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μανώλης δήλωσε δε, ότι ενώ είχε κλείσει συμφωνία για διεύρυνση του κόμματος με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο ο κ. Καμμένος τη χάλασε.

«Δεν πάω στη ΝΔ. Δεν έφυγα για να γυρίσω» σημείωσε εξάλλου απαντώντας στα σενάρια περί επιστροφής του.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι.

«Η αποστασία αρχίζει πάντα με τους επαγγελματίες τύπου Μανώλη. Καλό ταξίδι» έγραψε ο Πάνος Καμμένος στο Twitter. Σε σχετική ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, αναφέρεται πως «η αποστασία ξεκινά πάντα από έμμισθους επαγγελματίες τύπου Μανώλη. Ανήκει πλέον στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης. Καλό ταξίδι, είμαστε πολλοί, είμαστε Ανεξάρτητοι, είμαστε Έλληνες».

Απαντώντας στην ανακοίνωση, ο Γιάννης Μανώλης δήλωσε ότι «εγώ έχω φύγει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το είπα στις γραμματείες που είχα υπό την καθοδήγησή μου, στους συνεργάτες μου, δεν υπάρχουν όργανα να παραιτηθώ».

«Ο Καμμένος έχει δηλώσει ότι δε θέλει ευθύνες, δε θέλει να κρατήσει την καυτή πατάτα θέλει να είναι τσόντα του ΣΥΡΙΖΑ (…) το πρωί λέει άλλα και το βράδυ λέει άλλα. Το κόμμα δεν είναι να λέει μόνο ότι είναι κατά του μνημονίου, αλλά τι προτείνουμε. Η λύση είναι το δολάριο; Λίγο το θεωρείτε να λέει να πάμε στο δολάριο;» διερωτήθηκε ο κ. Μανώλης.

Για τη δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ στο Τwitter απάντησε ειρωνικά ότι «είπα δέκα πράγματα και περίμενα να πάρω απάντηση. Αν υπάρχει σχέδιο που ξέρει, αν τον έχουν ενημερώσει οι μυστικές υπηρεσίες ή ο Ομπάμα με τον οποίο μιλάει συχνά ότι κάνω αποστασία μπορεί και να υπάρχει».

«Ελπίζαμε να βάλει μυαλό και να λειτουργήσει συνολικά, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί έτσι» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι ο κ. Καμμένος συγκάλεσε τα όργανα του κόμματος, και μόλις είπε αυτά που ήθελε να πει σηκώθηκε και έφυγε. «Δε μου ‘χει τύχει αρχηγός κόμματος που συγκαλεί δυο όργανα να σηκώνεται και να φεύγει» παρατήρησε.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι ΑΝΕΛ διαφωνούν σε πάρα πολλά.

Καμμένος: Όταν κάτι καινούριο γεννιέται, το παλιό αρνείται να πεθάνει

«Όταν κάτι καινούργιο γεννιέται το παλιό αρνείται να πεθάνει. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε ένα Κίνημα Πολιτών που ξεκίνησε από το διαδίκτυο, πολίτες που συναντηθήκαμε και συμφωνήσαμε να κάνουμε ένα αγώνα κοινό, απέναντι στην πολιτική της εξαθλίωσης των Ελλήνων. Απέναντι στα μνημόνια, απέναντι στον παλαιοκομματισμό, απέναντι στις πολιτικές της μεταπολίτευσης που έφεραν εδώ την πατρίδα μας, απέναντι στους προσκυνημένους, απέναντι στους σπόνσορες των πολιτικών με τις μαύρες σακούλες της SIEMENS ή τις χάρες. Έτσι θα παραμείνουμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Εγώ δεν κρατώ κακία σε κανένα, όσοι αντέχουν να συνεχίσουμε, θα συνεχίσουν μαζί μας, όσοι δεν αντέχουν μπορούν να γυρίσουν στα μαντριά τους, καλό ταξίδι» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση Μανώλη για το non paper με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καμμένος απάντησε πως «Τα κόμματα των επαγγελματιών είχαν στήσει από πριν μια ομάδα προκειμένου να αμφισβητήσουν την προσπάθεια που ξεκίνησε. Όταν είδαν το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτή την προσπάθεια και μάλιστα η πρόταση που υπήρχε ήταν να εξελιχθεί το Κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε ένα κόμμα κεντροδεξιό, το οποίο θα ήταν ένα κακό αντίγραφο της ΝΔ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είναι ούτε στην κεντροδεξιά, ούτε στην κεντροαριστερά. Είναι ένα Κίνημα Πολιτών το οποίο ξεκίνησε με ανθρώπους που προέρχονται από την κεντροδεξιά αρνούμενοι την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης και την υποταγή στους τοκογλύφους.

Με τους ανθρώπους του Δημοκρατικού Κέντρου με τους ανθρώπους που προέρχονται από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, που αρνήθηκαν την πολιτική του Σημίτη και της υποταγής, με ανθρώπους της πατριωτικής αριστεράς, είμαστε όλοι μαζί, γιατί είμαστε πρώτα από όλα, Έλληνες, έτσι θα συνεχίσουμε. Αν θέλουν κάποιοι να δημιουργήσουν παραμάγαζα είχαν άλλους τρόπους να το κάνουν. Μέσα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες όχι» .

Συνεχίζοντας, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως «εγώ είχα υπουργεία όπως και οι περισσότεροι που ξεκινήσαμε για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αφήσαμε υπουργεία για να πάμε στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο επαγγελματίας πολιτευτής κ. Μανώλης λειτούργησε ως αποστάτης. Το non paper το οποίο ανέφερε, ήταν ένα χαρτί που φαίνεται ότι κάποιοι εμπνεύστηκαν προκειμένου εμείς να υποταγούμε στην συγκυβέρνηση της τρόικας. Ούτε υποταχθήκαμε, ούτε ποτέ θα υποταχθούμε. Και αυτά τα non paper μπορούν να τα χρησιμοποιούν μεταξύ τους εκείνοι που διαπραγματεύονται καρέκλες και μισθούς. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν διαπραγματευόμαστε με κανένα από αυτούς, συνομιλούμε μόνο με τον ελληνικό λαό».

Για «Δούρειους Ίππους» στο κόμμα του μίλησε ο Πάνος Καμμένος κατηγορώντας τους «επαγγελματίες πολιτικούς» ότι ήθελαν να μετατρέψουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες «σε υποκατάστημα της ΝΔ».

Ο Π. Καμμένος μιλώντας στο ραδιοσταθμό real και αναφερόμενος στον Γιάννη Μανώλη είπε χαρακτηριστικά: «ήταν επαγγελματίας συνδικαλιστής -ο οποίος πληρωνόταν και ζητούσε μάλιστα, επειδή έχασε την έδρα του, να τον εξασφαλίσουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες- βγήκε και έκανε μια δημόσια επίθεση».

Ο κ. Καμμένος πάντως απέφυγε να αναφερθεί στους κυρίους Μαρκόπουλο και Ζώη λέγοντας πως μόνο ο Γιάννης Μανώλης έχει φύγει από το κίνημα, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας κάποιοι είχαν σχεδόν οργανώσει να τινάξουν τον αέρα τη συζήτηση για τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Για τις αιτιάσεις ότι «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καμμένος τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές με το κόμμα του κ. Τσίπρα και στα οικονομικά πλέον αφού η Κουμουνδούρου, όπως είπε, δεν μιλά για διαγραφή χρέους.

«Αν θεωρούν κάποιοι ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παίρνουν τον οποιοδήποτε διαγράφει ο καθένας, αν θεωρούν ότι θα μας διαλύσουν, είναι γελασμένοι» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Ο Π. Καμμένος έστειλε μήνυμα προς όλους λέγοντας: «'Οποιοι δεν αντέχουν να παραμείνουν σ' ένα κίνημα που δεν θα είναι κεντροδεξιό, θα είναι ένα κίνημα πολιτών από όλους τους χώρους, πατριωτικό. 'Οποιοι δεν αντέχουν να είναι σ' ένα κίνημα που δεν θα μετατραπεί σε κόμμα παλαιοκομματικό με συνδικαλισταράδες και αρχηγούς να κάνουν κουμάντα σε ομάδες εργαζομένων. 'Οποιοι δεν αντέχουν ότι θα είναι ένα κίνημα το οποίο δεν θα έχει μεγαλοχρηματοδότες και σχέσεις με τα συμφέροντα που θα πληρώνουν για να ασκούμε πολιτική, μπορούν να φύγουν», είπε ο κ. Καμμένος.

καθημερινή