Του Οδυσσέα Αγγελίδη,

 

Η οικονομική κρίση που δημιούργησε ο «ανήξευρος και κατατρεγμένος» πρόεδρος μας τείνει να παραμερίσει το σημαντικότερο πρόβλημα του τόπου που είναι η επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου σε αυτό το νησί. Η κατοχή και ο εποικισμός έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα από τη κυβέρνηση και τους δύο υποψηφίους προέδρους {Αναστασιάδη και Μαλά). Τούτο αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο. Τα οικονομικά προβλήματα επιλύονται μέσα σε λίγα χρόνια, με θυσίες βέβαια, όπως συνέβη και το 1974,  και όπως συνέβη με τη ληστεία του χρηματιστηρίου το 1999-2000. Το εθνικό όμως πρόβλημα με τη σταδιακή αλλά συνεχή τουρκοποίηση του νησιού δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμο. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να τερματισθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση Χριστόφια ακολουθεί  πιστά την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν σχετικά με το περιουσιακό. Με τις ενέργειες και παραλήψεις της επιθυμεί να λύσει το περιουσιακό επί του εδάφους και να εξαναγκάσει τους Ε/κ να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους έναντι πινακίου φακής στον κατακτητή. Η παράληψη του κ. Χριστόφια στις 26 Οκτωβρίου 2011 να περισώσει τα 4.5 δις των τραπεζών από το κούρεμα, πιθανόν να ήταν και εσκεμμένη, με διττό σκοπό. Να δημιουργήσει άλλοθι για την οικονομική καταστροφή που ο ίδιος επεσώρευσε στον τόπο αλλά και για να σπρώξει τους πρόσφυγες στα πλοκάμια της παράνομης «επιτροπής».

Οι  περισσότεροι από τις τέσσερις και πλέον χιλιάδες των προσφύγων που προσέφυγαν στην «επιτροπή» για να αξιώσουν δήθεν αποζημίωση για την απώλεια χρήσης των 38 χρόνων της κατοχής, πήραν μερικές χιλιάδες ευρώ λιγότερο από το 10% της πραγματικής αξίας των περιουσιών τους, όχι όμως για απώλεια χρήσης αλλά για τον εκτουρκισμό της. Η διαδικασία αυτή είναι εντελώς παράνομη και πρέπει να τερματισθεί αμέσως. Όλες οι παράνομες πράξεις της σημερινής κυβέρνησης πρέπει να καταγγελθούν και να ακυρωθούν από τη νέα κυβέρνηση τον προσεχή Μάρτιο διαφορετικά η τουρκοποίηση είναι θέμα χρόνου με τις δικές μας μάλιστα υπογραφές.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε μια μελέτη ανεβάζει την αξία των κατεχομένων περιουσιών των Ε/κ σε 80 δις ευρώ και την αξία της απώλειας χρήσης της σε 16-18 δις ευρώ. Η παράνομη «επιτροπή» έχει καταβάλει μέχρι σήμερα ψίχουλα για τεράστιες εκτάσεις ε/κ γης που η κυβέρνηση Χριστόφια επέτρεψε να τουρκοποιηθούν, δηλαδή περίπου 120 εκ. ευρώ. Η ανεύθυνη όμως κυβέρνηση Χριστόφια σε δύο μόνο περιπτώσεις παράνομης ανταλλαγής περιουσιών μικρής έκτασης (Τύμβιου και του  Τ/κ που ζει στην Αυστραλία) κατέβαλε περίπου 30 εκ. Ευρώ.

Οι περιουσίες των Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές είναι όπως υπολογίζω λιγότερες από το 1/10 των ε/κ κατεχομένων περιουσιών. Θα ήταν χρήσιμο το Πανεπιστήμιο Κύπρου να μας παρουσιάσει και την εικόνα των περιουσιων αυτών. Σιγά-σιγά οι τ/κ περιουσίες αγοράζονται από τη κυβέρνηση Χριστόφια με τα λεφτά των φορολογουμένων (και των προσφύγων) και χρυσοπληρώνονται.  Ταυτόχρονα η ίδια κυβέρνηση επέτρεψε σε Ε/κ μεγαλοκτηματίες να αγοράζουν  τ/κ γή και σε λίγο καιρό οι Τ/κ θα ξεπουλήσουν όλες τους τις περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές και θα τσεπώσουν εκατομμύρια ευρώ. Με αυτά αύριο θα αρχίσουν να αγοράζουν και ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα απ’ ευθείας από τους ιδιοκτήτες τους, παρακάμπτοντας έτσι και την «επιτροπή» και πληρώνοντας κάπως πιο ψηλές τιμές από την «επιτροπή» αλλά και πάλι δίνοντας εξευτελιστικές τιμές. Αυτό αποτελεί ξεπούλημα πατρίδας με τη δική μας υπογραφή και τα χρήματα των φορολογουμένων. Και αυτό για να εξασφαλίσουν μερικοί απροστάτευτοι πρόσφυγες ψίχουλα και να επιτύχει το ΑΚΕΛ τη πολυπόθητη Δ.Δ.Ο επί του εδάφους. Θα τα δείτε πως θα συνεχίσει το ξεπούλημα τόσο με διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη ή Σταύρου Μαλά, γιατί δεν θα αλλάξουν τη γραμμή που τροχοδρόμησε η σημερινή μειοδοτική κυβέρνηση, γιατί και οι δύο ακολουθούν την ίδια γραμμή για το περιουσιακό, που αποτελεί την ουσιωδέστερη πτυχή του Κυπριακού.