Τον Μάρτιο του 2005, ο τότε πρόεδρος του Κιργιζιστάν, Ασκάρ Ακάγεφ, κατάλαβε ότι οι ημέρες του στην εξουσία ήταν μετρημένες. «Εγκατέλειψα τη χώρα μου με το κουστούμι που φορούσα τη μέρα εκείνη», είχε πει σε συνέντευξή του λίγες ημέρες αργότερα, σε κρατικό θέρετρο έξω από τη Μόσχα, όπου βρήκε καλή παρέα…

Στο χωριό της Μπαρβίχα, σε δάσος κωνοφόρων έξω από τη Μόσχα, διαβιούν σήμερα έξι πρώην ηγέτες και μέλη των οικογενειών τους. Η πολίχνη διαθέτει πολυτελή καταστήματα και επαύλεις, ενώ είναι χτισμένη γύρω από παλαιό σανατόριο, που φιλοξένησε μέλη της σοβιετικής νομενκλατούρας.
 
Στην Μπαρβίχα μπορεί ακόμη να αναζητήσει καταφύγιο ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και η ευειδής σύζυγός του, Ασμα, εφόσον η ρωσική κυβέρνηση αποδεχθεί το αίτημα της Δύσης και χορηγήσει άσυλο στον Σύρο πρόεδρο.
 
Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, οι κάτοικοι του χωριού απολαμβάνουν την ησυχία αριστοκρατικού προαστίου σε χώρα της Δύσης, ενώ μπορούν να δαπανήσουν τα κεφάλαιά τους σε καταστήματα Gucci, Ralph Lauren και Dolce & Gabbana, που φιλοξενούνται στο τοπικό εμπορικό κέντρο με όνομα «Χωριό της Πολυτέλειας».
 
Ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς, αδελφός του Σλόμπονταν, λέει ότι μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του, που μετοίκησαν στην Μπαρβίχα,περνούν «ζωή χαρισάμενη». Η χήρα του πρώην προέδρου, Μιριάνα Μάρκοβιτς, και ο διαβόητος γιος τους, Μάρκο, ζουν σε ξεχωριστές επαύλεις της περιοχής. «Πολλοί έρχονται από τη Σερβία για να την επισκεφθούν. Η Μιριάνα ζει μια αξιοπρεπή, κανονική ζωή», λέει ο Μπόρισλαβ.
 
 
Η κ. Μάρκοβιτς φέρεται να σχεδιάζει την έκδοση ανθολογίας των λόγων του Μιλόσεβιτς, ενώ απολαμβάνει την παρέα της εγγονής της, την οποία απέκτησε ο Μάρκο με τη Ρωσίδα σύζυγό του.
 
Η αυτοεπιβεβλημένη απομόνωση των πρώην δικτατόρων δεν διαταράσσεται εύκολα. Σε ερώτηση των New York Times αν η πρώην πρώτη κυρία της Σερβίας θα δεχόταν να παραχωρήσει συνέντευξη, η απάντηση ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι».
 
Αν και το τηλέφωνο του πρώην Κιργίζιου προέδρου Ακάγεφ, θύματος της «επανάστασης της τουλίπας» το 2005, δεν απαντούσε, η πωλήτρια της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Bentley της Μπαρβίχα, Αννα Σκόκντα, λέει ότι βλέπει συχνά τον γιο του πρώην προέδρου Ακάγεφ, Αϊντάρ, σε εστιατόρια του χωριού. Η αντιπροσωπεία πούλησε στην οικογένεια Ακάγεφ μία πανάκριβη Bentley Flying Spur τον πρώτο χρόνο της χρυσής εξορίας τους. «Είχαν πολύ περισσότερα χρήματα όταν είχαν πρωτοφτάσει», θυμάται η κ. Σκόκντα.
 
Το χωριό, που φιλοξενεί -εκτός από έκπτωτους δικτάτορες- και σημαντικό αριθμό Ρώσων νεόπλουτων, διακρίνεται για τις επαύλεις του, προστατευμένες πίσω από ψηλά τείχη, με κάμερες ασφαλείας και φυλάκια ιδιωτικών φρουρών.
 
Η φήμη της Μόσχας ως αγαπημένος προορισμός έκπτωτων δικτατόρων ενισχύθηκε σημαντικά το 2004, όταν ο τότε δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Γιούρι Λιουζκόφ, προσέφερε το ιδιωτικό του αεροσκάφος στον Ασλάν Αμπασίτζε, τον ηγέτη του αποσχιστικού κινήματος της Ατζαρίας (αρχαία Κολχίδα) στη Γεωργία, λίγες ώρες προτού γεωργιανά στρατεύματα εισβάλουν στην πρωτεύουσά του, Μπατούμι. Ο κ. Αμπασίτζε ζει σήμερα στην Μπαρβίχα.