Η επικείμενη αναμέτρηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου για την αύξηση του ανώτατου ορίου των 16,4 τρισ. δολ. στο ομοσπονδιακό χρέος έχει οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών με κάποιες προτάσεις να αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. 

Μεταξύ αυτών είναι και η πρόταση για την κοπή ενός κέρματος αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων το οποίο θα κατατεθεί στην αμερικανική κεντρική τράπεζα ώστε να μην χρειαστεί η έκδοση νέων κρατικών ομολόγων. 

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η κυβέρνηση να επικαλεστεί μια τροποποίηση στο αμερικανικό σύνταγμα που ορίζει ότι το κύρος του ομοσπονδιακού χρέους δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Η πρόταση το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να κόψει ένα πλατινένιο νόμισμα αξίας 1 τρισ. δολ. και να το καταθέσει στην Federal Reserve ώστε να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ αρκετά χρήματα για να πληρώσουν τα χρέη τους έχει ήδη βρει υποστηρικτές. Όπως αναφέρει το Bloomberg, την πρόταση στηρίζει ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Jerrold Nadler, αλλά και ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman μεταξύ άλλων. 

Η πρόταση έχει φυσικά προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις. Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Greg Walden έχει δηλώσει ότι θα προωθήσει νομοθεσία για να εμποδίσει κάποια τέτοια πρωτοβουλία. 

Οι ιδέες αυτές δείχνουν την αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσινγκτον καθώς η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το ανώτατο όριο του χρέους και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πλησιάζει σε μια νέα σύγκρουση με τους Ρεπουμπλικάνους για την αύξηση του ορίου, σχολιάζει το Bloomberg. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν περικοπές δαπανών ως αντάλλαγμα για την αύξηση του ορίου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί το συγκεκριμένο θέμα. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα στις 31 Δεκεμβρίου όταν οι ΗΠΑ ήταν μόλις 25 δισ. δολ. μακριά από το ανώτατο όριο προκειμένου να μην το ξεπεράσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2011 μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για το θέμα της αύξησης του ορίου του χρέους. 

Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις έληξαν με τον Αμερικανό πρόεδρο να υπογράφει την αύξηση του ορίου στο χρέος, ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τις ΗΠΑ τρεις ημέρες αργότερα επικαλούμενος το πολιτικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον και τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

 

Πηγή:www.capital.gr