Στη «Wall Street Journal» και στο Bloomberg πέρασε η σκυτάλη των δημοσιευμάτων για την τραγική εικόνα που παρουσιάζει η Αθήνα της κρίσης το τελευταίο διάστημα. Τα πρόσφατα ρεπορτάζ των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την Ελλάδα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με την προσοχή τους να εστιάζεται κυρίως στα ιδιαιτέρως οξυμένα προβλήματα των ναρκωτικών και της έξαρσης των κρουσμάτων του HIV -μεταξύ των τοξικομανών- ιδίως στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στα δύο νέα δημοσιεύματα, όπως και στο προσφατο του Huffington Post, παρουσιάζεται εκτενώς η αλληλεπίδραση των δύο προβλημάτων και της οικονομικής ύφεσης, με το Bloomberg να κάνει λόγο για αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να ελέγξει την εξάπλωση της μάστιγας του AIDS στους τοξικομανείς, λόγω των τεράστιων περικοπών στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης του ιού. Από την πλευρά της, η «Wall Street Journal» αναδεικνύει τη «στοιχειωμένη από εμπόρους ναρκωτικών, τοξικομανείς και ιερόδουλες» πλατεία Ομονοίας ως «εθνικό σύμβολο απόγνωσης και κοινωνικής κατάρρευσης».
 
Επιπλέον, στο δημοσίευμα γίνεται ειδική μνεία στη «μάχη της Αστυνομίας να ελέγξει το χάος» που δημιουργείται από τις συγκρούσεις διαφόρων αντιμαχόμενων ομάδων, αλλά και στους συνεχιζόμενους ελέγχους στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», κατά την οποία έχουν προσαχθεί περισσότεροι από 65.000 μετανάστες, ενώ σχεδόν 6.000 έχουν συλληφθεί, «η πλειονότητα των οποίων από τη νότια Ασία και την Αφρική».
 
 «Είναι επικίνδυνο. Φοβόμαστε τις ασθένειες» εξομολογείται ένας 19χρονος αστυνομικός από τη βόρεια Ελλάδα. «Σοκαρίστηκα! Δεν είχα ποτέ μου δει συνθήκες σαν αυτές. Η χρήση ναρκωτικών είναι απαίσια» σχολιάζει και καταλήγει λέγοντας ότι «υπάρχουν τόσο πολλοί παράνομοι μετανάστες, που δεν μας μένει χρόνος για οτιδήποτε άλλο. Απαιτείται όλο το ανθρώπινο δυναμικό μας μόνο και μόνο για να τους συγκεντρώσουμε». Από το οδοιπορικό της «Wall Street Journal», ωστόσο, δεν λείπουν και οι καταγγελίες μεταναστών για φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας.
 
Κλείνοντας, το ρεπορτάζ μεταφέρει τις σκοτεινές εικόνες από τη ζωή και τον θάνατο των τοξικομανών, αλλά και την -πολλές φορές μάταια- προσπάθεια του προσωπικού του ΟΚΑΝΑ να τους βοηθήσει. «Οι σύμβουλοι χρηστών ναρκωτικών προσπαθούν να εντοπίσουν τις ιατρικές ανάγκες των εξαρτημένων που ζουν στους δρόμους. Οι περισσότεροι από αυτούς όμως αποφεύγουν την επαφή με τις Αρχές» σχολιάζει ο δημοσιογράφος.
 
Οι λαθραίοι και η κρίση έχει ρημάξει την πλατεία
«Η πλατεία, το όνομα της οποίας σημαίνει “ομόνοια” στα ελληνικά, και οι γειτονιές που απλώνονται γύρω της, έχουν ρημάξει από τη βαθιά και απότομη οικονομική πτώση της χώρας, το μεγάλο κύμα λαθρομεταναστών και τα μέτρα λιτότητας που υποσκάπτουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει» σχολιάζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Gordon Fairclough.
 
«Κάποτε ήταν η δική μας Times Square. Τώρα μοιάζει με τη Βαγδάτη» αναφέρει ο Γιάννης Πολίτης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Αχίλλειον» κοντά στην Ομόνοια. 
 
Εξίσου αποκαλυπτική για τη σημερινή κατάσταση του πάλαι ποτέ ζωηρού εμπορικού κέντρου της Αθήνας είναι και η μαρτυρία του ιστορικού, συγγραφέα και συνεργάτη της «δημοκρατίας» Ελευθέριου Σκιαδά: «Αυτό ήταν το κέντρο του ελληνικού ονείρου, αλλά ό,τι χτίσαμε κατά τα προηγούμενα χρόνια έχει πλέον καταρρεύσει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».