Αναζωπυρωμένο και επίκαιρο το διεθνές «ντιμπέιτ» αναφορικά με την παραμονή (ή μη) της Βρετανίας στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Eνωσης μεταφέρθηκε χθες στα χιονισμένα βουνά του ελβετικού Νταβός όπου διεξάγεται το 43ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρουσία κάποιων εκ των βασικότερων πρωταγωνιστών των εξελίξεων. Xαρακτηριστικά χθες, από το βήμα του οικονομικού συνεδρίου πέρασαν και ο συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ, με τον πρώτο να επιμένει ευρωσκεπτικιστικά και τη δεύτερη να αντιπροτείνει διπλωματικές λύσεις περί «δίκαιων συμβιβασμών».

 

 Μιλώντας ενώπιον ενός διεθνούς ακροατηρίου, ο Κάμερον, αυθεντικός πολιτικός απόγονος των Θάτσερ και Μέιτζορ, επανέλαβε το όραμά του για μια νέα, περισσότερο χαλαρή και αποκεντρωμένη σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, ο Βρετανός σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τη στάση του χαρακτηρίζοντας «μεγάλο λάθος» το γεγονός πως η ΕΕ μεταμορφώνεται σταδιακά σε «συγκεντρωτική πολιτική ένωση» και ξεκαθαρίζοντας πως η Βρετανία δεν πρόκειται να γίνει «ποτέ» μέλος της Eυρωζώνης.

 

 «Οι χώρες στην Ευρώπη έχουν την ιστορία τους, τις παραδόσεις τους, τους θεσμούς τους, θέλουν την αυτοκυριαρχία τους και να μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Το να προσπαθεί η Ευρώπη να τις στριμώξει μέσα σε μια συγκεντρωτική πολιτική ένωση θα ήταν μεγάλο λάθος, και η Βρετανία δεν θα πάρει μέρος σε αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Τόρις, σύμφωνα άλλωστε με τον οποίο «η πορεία προς μια τραπεζική/δημοσιονομική ένωση έχει τεράστιες συνέπειες για χώρες όπως η Βρετανία που δεν είναι στο ευρώ ούτε πρόκειται ποτέ να μπουν σε αυτό».

Oσο για την επίσημη αντίδραση του Βερολίνου σε όλα τα παραπάνω, αυτή υπήρξε εντυπωσιακά συγκρατημένη. Καλούμενη να σχολιάσει τις διαθέσεις του Κάμερον, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες από το Νταβός πως ο πυρήνας της Ευρωζώνης δεν αποτελεί συνδικάτο (shop) κλειστό απέναντι στη Βρετανία, και πως το Λονδίνο θα πρέπει να προσεγγίζει τους κανόνες της Ευρωζώνης υπό όρους «ελεύθερης πρόσβασης».

 

 Μόλις μία ημέρα νωρίτερα άλλωστε, από το Βερολίνο, η 58χρονη καγκελάριος είχε παρουσιαστεί «έτοιμη να συζητήσει για τις βρετανικές επιθυμίες» με στόχο την επίτευξη «ενός δίκαιου συμβιβασμού».

Πίσω στο Λονδίνο, «λαϊκές» εφημερίδες όπως η Sun και η Daily Mail έσπευσαν να πανηγυρίσουν κάνοντας λόγο για «νίκη» του Κάμερον στο μπρα ντε φερ με τις Βρυξέλλες. Από τη μεριά τους, ωστόσο, οι έγκυροι Financial Times σχολίασαν πως προς το παρόν το Βερολίνο υποδύεται τον «καλό μπάτσο», σε αντίθεση με το Παρίσι που παριστάνει τον «κακό».

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η επίσημη γαλλική αντίδραση (διά στόματος Ολάντ και Φαμπιούς) στις ευρωσκεπτικιστές κορώνες του Κάμερον υπήρξε μάλλον έντονη και καυστική, ενώ ακόμη και ο Μάριο Μόντι δήλωσε από το Νταβός πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει ανάγκη από απρόθυμους Ευρωπαίους».

Πάντως, σύμφωνα με την Guardian, το Βερολίνο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να «χαριστεί» στη Βρετανία, παρά τη φαινομενικά συμβιβαστική του διάθεση. Αντιθέτως, οι Γερμανοί απλώς αφήνουν τον Κάμερον να κάνει το «παιχνίδι» του για να μην του διαταράξουν την πορεία προς τις εκλογές του 2015. Κατά τα λοιπά, χθες από το Νταβός, η Μέρκελ επανέλαβε την ανάγκη για «εφαρμογή και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη».

«Πρέπει να εφαρμόσουμε σήμερα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα αύριο. Η δημοσιονομική εξυγίανση και η οικονομική ανάπτυξη αποτελούν όψεις του ιδίου νομίσματος», τόνισε η σιδηρά Γερμανίδα.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ 5 ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ
Η κρίση να γίνει «ευκαιρία» για επιστροφή της ΕΕ σε τροχιά ανάπτυξης

Για την Eυρωζώνη έχει έρθει πλέον η ώρα να μετατρέψει τα «μαθήματα» του πρόσφατου παρελθόντος και την εμπειρία της κρίσης χρέους σε «ευκαιρίες» για το μέλλον, βάζοντας τα θεμέλια για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την επιστροφή της σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό υποστήριξαν χθες από το Νταβός της Ελβετίας πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες (ο Ιταλός απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και οι ομόλογοί του από Ολλανδία, Δανία, Πολωνία και Ιρλανδία) οι οποίοι συμμετείχαν σε συζήτηση με κεντρικό θέμα το μέλλον της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο Μόντι υπερασπίστηκε πλήρως τις επιλογές της 14μηνης θητείας του στην πρωθυπουργία της Ιταλίας. Πιο συγκεκριμένα, ο 69χρονος προφεσόρε, ο οποίος πλέον κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές του Φεβρουαρίου ως ηγέτης μιας κεντρώας συμμαχίας κομμάτων, αναφέρθηκε σε «επιτεύγματα» όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι προωθούμενες αλλαγές στον χώρο της απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως ακόμη είναι να γίνουν πολλά. Ολα όσα έγιναν ωστόσο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον Μόντι, ήταν καθοριστικά ώστε να αλλάξει το διεθνές επενδυτικό/πολιτικό κλίμα υπέρ της Ιταλίας.

Αιχμές
Ο Ιταλός είχε μιλήσει από το βήμα του φόρουμ στο Νταβός και προχθές, Τετάρτη, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι «η οποία δεν έκανε αρκετά για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά». Να σημειωθεί μάλιστα πως ο ίδιος ο Κλάους Σβαμπ, ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση του Μόντι να εισέλθει στην πολιτική.

Από τις εργασίες του Νταβός δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείψουν και οι αναφορές στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, ο γνωστός για τις «καταστροφολογικές» του προβλέψεις οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί δήλωσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να κινδυνεύει με έξοδο από την Ευρωζώνη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είναι πλέον λιγότερο πιθανό σε σύγκριση με πέρυσι.

Υπενθυμίζεται πως ο Ν. Ρουμπινί είχε ακριβώς πριν από έναν χρόνο, από το βήμα του ιδίου συνεδρίου, (ξανα)προβλέψει την Grexit.

Ωστόσο, στην πορεία αυτός διαψεύστηκε. Στο ελληνικό «πρόβλημα» αναφέρθηκε χθες από το Νταβός και ο συντηρητικός Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την περσινή ελληνική διάσωση, ο Ρούτε δήλωσε πως θα πρέπει να δρομολογηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις ώστε μια χώρα να μπορεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εάν το θελήσει.

Πηγή