Προειδοποίηση για πρόκληση συστημικών κινδύνων για την ευρωζώνη από τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών εξέπεμψε ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕE, Όλι Ρεν. Θα ήταν εξαιρετικά ανόητο, είπε, να ληφθεί τυχόν ρίσκο για αποχώρηση της Κύπρου από το ευρώ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα μία μεγάλη μείωση των κρατικών και τραπεζικών χρεών.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, μπορεί να επωφεληθεί από την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης.

Οποιαδήποτε κριτική εις βάρος της Κύπρου για το ξέπλυμα χρήματος ή για ελλείψεις στο φορολογικό σύστημά της θα πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα και όχι σε σαρωτικές γενικεύσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  Αυστριακός Ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη πρακτικής έκφρασης της αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και για να υπάρξουν επενδύσεις στο νησί με στόχο την ανάπτυξη, την καινοτομία και την απασχόληση.

Σε ομιλία του, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΣ ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία, ο κ. Σβόμποντα υποστήριξε με έμφαση τη θέση ότι η ΕΕ και τα κράτη – μέλη πρέπει να βοηθήσουν την Κύπρο σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, κατά την οποία χρειάζεται την οικονομική βοήθεια των εταίρων της και ότι είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία τη στήριξη της ΕΕ και ότι πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.