Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα επιστρέψει στην ανάκαμψη το επόμενο έτος εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, σημειώνοντας μάλιστα πως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διόρθωση ορισμένων αδικιών σε περίπτωση που το πλεόνασμα αποδειχθεί μεγαλύτερο του στόχου.

«Εάν το πλεόνασμα αποδειχθεί μεγαλύτερο του στόχου, έχουμε ήδη συμφωνήσει το 70% της υπέρβασης να το διοχετεύσουμε είτε σε κοινωνικές παροχές είτε σε μείωση φόρων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, προειδοποιώντας ωστόσο κατά τυχόν «υπεραισιοδοξίας».

Παρά ταύτα, ερωτηθείς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες λόγω του μπαράζ φόρων, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως, δίχως να παραγνωρίζει τις «δυσκολίες του κόσμου», «τούτη την ώρα δεν γίνεται διαφορετικά», καθώς η χώρα μας οφείλει να καλύψει έως το 2014 «τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό μίας ολόκληρης δεκαετίας».

«Θα ήμασταν εντελώς αναξιόπιστοι εάν ζητούσαμε τώρα να αλλάξει η συμφωνία. Αλλά επιμένω ότι είμαστε κοντά στην ελπίδα και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Ο μόνος κίνδυνος είναι να προκαλέσουμε μόνοι μας ατύχημα», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα του στον ρου που ακολούθησε η Ελλάδα προς την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από τον ίδιο, πριν ακόμα τις εκλογές, για τον επικείμενο εκτροχιασμό του ελλείμματος, ενώ μετέπειτα, ως πρωθυπουργός, υπέπεσε σε ένα «τεράστιο λάθος» καθώς «ενέμεινε στις προεκλογικές του δεσμεύσεις».

«Αν έπαιρνε μέτρα αμέσως, σίγουρα θα ήταν καλύτεροι οι όροι [του Μνημονίου]», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.