Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό το ποσό της συμφωνίας για την περίοδο 2014-2020

Μετά από μια μακρά νύχτα και εντατικές διαπραγματεύσεις από νωρίς την Παρασκευή, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής΄Ενωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να γίνεται αρχικώς γνωστό το τελικό ποσό στο οποίο συμφώνησαν.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ανέφερε ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της περιόδο 2014-2020 έκλεισε και ότι «άξιζε η αναμονή».

Χωρίς να υπάρχει προσχέδιο επί του οποίου θα μπορούσαν να αρχίσουν τη συζήτηση, οι 27 προσήλθαν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα με τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία να τάσσονται υπέρ ενός σφιχτού προϋπολογισμού και αφετέρου την Γαλλία με τις χώρες του Νότου να ζητούν να μην καταργηθούν κονδύλια απαραίτητα για την ανάπτυξη.

Το σχέδιο του Βαν Ρoμπάι πρόβλεπε 972 δις. Ευρώ σε δεσμεύσεις ποσών και κάπως λιγότερα σε πραγματικές πληρωμένες αλλά, όπως φαίνεται, συμφωνήθηκαν και άλλες μειώσεις που κατεβάζουν και άλλο το ποσό.

Η Κομισιόν εξέφραζε την δυσφορία της για τις μειώσεις ενώ το Ευρωκοινοβούλιο διά του προέδρου του Μάρτιν Σούλτς απειλούσε να ασκήσει βέτο αν το μαχαίρι στις δαπάνες προχωρούσε πιο βαθιά.

TO BHMA

Συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ