Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Καθορίστηκε το ύψους του ποσού της τιμωρίας/ καταδίκης της τράπεζας Royal Bank of Scotland, (3η μεγάλη τράπεζα να τιμωρηθεί για το σκάνδαλο Λίπορ, μετά τις UBS (Ελβετίας) και Barclays Ι(Αγγλίας). Το πρόστιμο ανακοινώθηκε ότι είναι £391 εκατομμύρια λίρες. Στα πλαίσια των ριζικών αλλαγών που προωθεί ο βρετανός Υπ. Οικονομικών στο τραπεζικό σύστημα στη Βρετανία είναι και ο «όρκος» που έδωσε πως τα πρόστιμα θα πληρώνουν οι αίτιοι, δηλαδή οι υψηλόβαθμοι τραπεζίτες από τα μπόνους (bonus) τους και όχι το δημόσιο. Τα £300 εκατομμύρια επιβλήθηκαν από το Υπ. Δικαιοσύνης της Αμερικής και αυτά είναι που θα πληρώσουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες, ενώ το ποσό των £87 εκατομμυρίων λιρών που επιβλήθηκε από την βρετανική Αρχή Οικονομικών Υπηρεσιών, FSA (Financial Services Authority) θα τα πληρώσει το δημόσιο γιατί αυτά θα εισπράξει πίσω το βρετανικό δημόσιο.

Osborne vows to ‘reset’ bank system

http://www.standard.co.uk/panewsfeeds/osborne-vows-to-reset-bank-system-8480150.html

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, « αυτοί οι άνθρωποι ήσαν τόσο αλαζόνες που άφησαν μια σειρά από έγγραφα πίσω τους, με την εντύπωση ότι ήσαν αόρατοι», όμως οι αρχές, «το FSA έχει όλες τις μαρτυρίες και στοιχεία και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχουν ακόμα οδηγηθεί στη φυλακή», δήλωσε οικονομική αξιωματούχος . Οι έρευνες φανέρωσαν πράγματα και θάματα στα ηλεκτρονικά μηνύματα που κατασχέθηκαν και το FSA, έχει αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία στα χέρια του, για τις δόλιες δραστηριότητες και δοσοληψίες των τραπεζιτών. Ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται και σε βρώμικες δοσοληψίες μεταξύ των τραπεζιτών με δωροδοκίες, σεξουαλικές προτροπές, και ότι ένας από αυτούς ανεβοκατέβαζε το ύψος των επιτοκίων τόσο συχνά και κατά το δοκούν που ο ίδιος παινευόταν σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι ήταν σαν τα «συρτάρια ιερόδουλης». (“RBS pays for pulling down rate like ‘whore’s drawers’” (http://metro.co.uk/news/ 7.2.2013).

Ταυτόχρονα διαβάζουμε ότι στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση (κάτι στο πρότυπο των Ισλανδών δηλαδή) εγκατέλειψε την διάσωση της τράπεζας AngloI rish, η οποία πάει για διάλυση, εφόσον σύμφωνα με το Μπί Μπι Σί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας συζήτησε σχετικό σχέδιο με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, και πως η χρεοκοπία της εν λόγω τράπεζας θα βοηθήσει το Δουβλίνο να καθυστερήσει τις αποπληρωμές χρέους για πολλά χρόνια.

Τώρα ας πάμε και στις ΗΠΑ για μια άλλη σχετική είδηση που πρέπει να ενδιαφέρει και την Κύπρο. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ΄Ερικ Χόλντερ, κατηγόρησε τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης της χώρας τον γνωστό και στην Κύπρο Standard and Poor’s ότι είχε χορηγήσει ψευδή στοιχεία στους επενδυτές για την ποιότητα περίπλοκων επενδυτικών προιόντων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια. http://gr.voanews.com/content/us-s-p/1597986.html

Το Υπ. Δικαιοσύνης της Αμερικής υπέβαλε αγωγής εις βάρος της Standard and Poors με επίκεντρο τα πακέτα τοξικών στεγαστικών δανείων τα οποία ο οίκος αξιολογούσε με τον καλύτερο δυνατό βαθμό. ΄Ομως ειδική επιτροπή που διερεύνησε τα αίτια της τελευταία χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ δήλωσε ότι οι οίκοι συνέβαλαν ως « κύριοι υποκινητές» του προβλήματος και ότι η Standard and Poors έδινε στις εν λόγω επενδύσεις την καλύτερη δυνατόν αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως ήταν τοξικές, γιατί ο οίκος πληρωνόταν από τις ίδιες τις εταιρίες που προωθούσαν τις τοξικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με το ειδησιογραφικό της Φωνής της Αμερικής, η εν λόγω αγωγή αποτελεί το πρώτο σημαντικό ομοσπονδιακό μέτρο σε βάρος κάποιου οίκου αξιολόγησης, για την ευθύνη του στην τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση.

Και εδώ είναι που πρέπει να ενδιαφέρει και την Κύπρο η υπόθεση αυτή, εφόσον είναι η ίδια εταιρία, η S & P,  που ήδη προέβη σε τρείς υποβαθμίσεις της Κύπρου. Τρίτη υποβάθμιση της Κύπρου από την S & P http://www.skai.gr/news/finance/article/220060/triti-upovathmisi-tis-kuprou-apo-tin-sp/

Και εύλογα μπορεί να τεθεί το ερώτημα : Αν στην ίδια την Αμερική η εταιρία βρίσκεται υπό κατηγορία για ψευδή στοιχεία και σύγκρουση συμφερόντων, πόσο έγκυρες είναι οι υποβαθμίσεις που κάνει της κυπριακής οικονομίας υποβαθμίζοντάς την σε σκουπίδι;