Του Στάθη
 
Ενα λαθάκι έκανε το ΔΝΤ και πέσαμε όλοι (πλην Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Αρχιεπισκοπής Αθηνών) να το φάμε.
 
Λάθος έκανε το αντιπαθές ταμείο, δεν έκανε έγκλημα! Αλλωστε τα εγκλήματά του δεν τα κάνει κατά λάθος, αλλά εκ προμελέτης. Αφήστε που, όπως λέγεται, στην πολιτική δεν υπάρχει λάθος, υπάρχει έγκλημα.

 
Με δύο λόγια, ούτε οι Φράγκοι, ούτε οι τεχνοκράτες, ούτε ο κ.Βενιζέλος είναι αλάνθαστοι και ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω! – ουπς! εις το σημείον αυτό δεν υπαινίσσομαι ότι ολιθοβολισμός θα ήταν ένα νέο έξοχο μέτρο της κυβέρνησης εναντίον των συνταξιούχων που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, θα ήταν απάνθρωπο. Υπάρχουν και οικατασχέσεις που η απανθρωπιά τους έχει πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Μην το κουράζουμε όμως, όλοι κάνουμε λάθη (εκτός από τους τοκογλύφους). Επί παραδείγματι, η αφεντιά μου σήμερα∙ δεν πρόλαβα να σας γράψω τρεις παραγράφους κι έκανα τολάθος να συμπεριλάβω ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν λάθη και τον κ. Βενιζέλο! Ντροπή μου! ο άνθρωπος έχει το αλάθητο! Και το αλάνθαστο! Και το άσφαλτο!
 
Αντιθέτως, η ταπεινότης μου, τώρα που το φιλοσοφώ, αρχίζω να πιστεύω ότι όλη μου η ζωή υπήρξε ένα λάθος. Οτι, τέλος πάντων, βασίσθηκε σε λάθη. Και μάλιστα ότι διαρκώς πολιορκείται από λάθη – όπως το λαθάκι που έκανε ο δάσκαλος μου στο δημοτικό όταν μου έλεγε «πρόσεχε, παιδί μου, να μη βλάπτεις τους άλλους» κι έγινα βλαμμένο. Ισως έτσι εξηγείται γιατί φίλοι, συνάδελφοι, γνωστοί και άγνωστοι περισσότερες φορές με έχουν αποκαλέσει μαλάκα, παρά με το όνομά μου.  
 
Ενδιαφέρουσα στατιστική! που ίσως εξηγεί γιατί η λέξη μαλάκας είναι η εθνική μαςπροσαγόρευση, μακράν – μπροστά από άλλες λέξεις όπως κορόιδο, αγαθιάρης, αφελής, είλωτας και άλλες ομοειδείς. Ομως πρέπει να το παραδεχθούμε: τα λάθη, αρχής γενομένης απ’ το λάθος της Εύας να φάει το μήλο κι όχι το φίδι, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας.
 
Φερ’ ειπείν, ο αείμνηστος Αντρέας: πήδηξε την Ελλάδα πατόκορφα, είπε ένα mea culpa και καθάρισε. Ή ο κ. Σημίτης, ο θρίαμβος των λαθών κατά λάθος (δημιουργική λογιστική, Χρηματιστήριο)! Μπορεί να μπήκαμε κατά λάθος στην ΟΝΕ, αλλά θα ήταν τεράστιο λάθος να μην το πληρώνουμε στοναιώνα τον άπαντα – αλλιώς γιατί να φορολογήσει ο κ. Στουρνάρας και τα πουρνάρια των αγρών;
 
Λάθος έκανε και ο κ. Σαμαράς όταν ήταν αντιμνημονιακός, να μην το διορθώσει; Οταν, ας πούμε, έβαζε διαφορετικό ΦΠΑστις μπουγάτσες ο κ. Βενιζέλος, ένα λάθος δεν διόρθωνε; ποιο λάθος; το στικάκι! τι σχέση έχουν οι μπουγάτσες με τοστικάκι; δεν είναι συνταγματολόγοι.
 
Πλην όμως, μην απελπίζεστε! Τα λάθη μπορούν να κατατρύχουν τη ζωή σας, αλλά η ύπαρξή τους είναι απαραίτητη για να κάνουμε το σωστό!
 
Μπορεί, ας πούμε, ο κάβουρας να είναι ένα λάθος της φύσεωςκαι η ΔΗΜΑΡ ένα λάθος της Αριστεράς, αλλά χωρίς τον κάβουρα δεν θα αρμένιζαν στραβά οι γιαλοί και χωρίς τη ΔΗΜΑΡ δεν θα είχαμε ποιον να διορίσουμε στην ΕΡΤ ή τις ΔΕΚΟ – εκτός κι αν θέλετε Αδωνις παντού κι όχι μόνον στην ίδια κυβέρνηση με τον κ. Ρουπακιώτη. Και οι τερατογενέσεις, θα μου πείτε, λάθη είναι! σωστόν! πλην όμως η Υβριςείναι αρμοδιότητα Νεμέσεως κι όχι του φτωχού γραφιά που αυτήν τη στιγμή σας γράφει για απλά λάθη, όπως ο Γιωργάκης όταν κάνει ποδήλατο κι όχι όπως ο Γιωργάκης όταν διδάσκει στο Χάρβαρντπώς μπορείς να πηδάς μια χώρα όπως ο μπαμπάς σου, κληρονομικώ δικαιώματι.
 
Με έναν λόγο, κυρίες και κύριοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, το λάθος είναι το δίκιο του βλακός.
 
Θα μου πείτε ότι βλαξ είναι εκείνος που πιστεύει ότι δεν κάνει λάθη. Σωστόν, αλλά λάθος. Σωστόν, αν μιλάτε, φερ’ ειπείν, για τον Γιωργάκη, αλλά λάθος αν το πιστεύετε.
 
Οχι μόνον διότι το λάθος στην πολιτική είναι έγκλημα, όχι μόνον διότι τα λάθη που κάνεις εσύ είναι σωστά για εκείνον που επωφελείται, αλλά κυρίως διότι είναι λάθος να θεωρείς τον εαυτό σου βλάκα.
 
 
Που του φταίνε τα λάθη των άλλων.