Τα έθνη της G20 συμφώνησαν να αποφευχθεί ένας νομισματικός πόλεμος, απέχοντας από την αποδυνάμωση των νομισμάτων τους για να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. «Θα απέχουμε από την ανταγωνιστική υποτίμηση. Δεν θα βάλουμε στόχο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μας για ανταγωνιστικούς σκοπούς» δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, σε μια ανακοίνωση που επανέλαβε μια παρόμοια έκκληση την περασμένη εβδομάδα από την G7. Αν και δεν ξεχώρισαν την Ιαπωνία, η οποία έχει επικριθεί τις τελευταίες εβδομάδες για την πτώση του γεν, οι αξιωματούχοι είπαν ότι το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου της G20, που σφυρηλατήθηκε το Σάββατο στη Μόσχα, ήταν σε σκληρή γλώσσα. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε ότι η G20 συμφώνησε «ότι τα νομίσματα δεν θα πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την ανταγωνιστική υποτίμηση» και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να καθορίζονται από τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς.

Αρκετές χώρες της G20, όπως η Κίνα, έχουν διαχειριστεί τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι επιπτώσεις της δήλωσης θα εξαρτηθούν από το πώς ερμηνεύουν οι χώρες τους «ανταγωνιστικούς σκοπούς». Αν εκληφθεί ως ότι οι χώρες δεν θα κάνουν υποτιμήσεις εξαιτίας του μεταξύ τους  ανταγωνισμού, όπως η ρητορική των περισσότερων υπουργών της G20 προτείνει, τότε είναι πιθανό να σημαίνει μια μικρή αλλαγή στην τρέχουσα συμπεριφορά. Αλλά αυτό θα δημιουργήσει τουλάχιστον ένα ηθικό εμπόδιο για την πιο επιθετική νομισματική πολιτική στην οποία στοχεύουν τα μέλη της G20.

Η δήλωση των υπουργών αναφέρει: «Επαναλαμβάνουμε τις δεσμεύσεις μας για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα προς συστήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών που καθορίζονται από τα ήθη της αγοράς και την ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών που αντικατοπτρίζει τις βασικές αρχές και για να αποφύγουμε τις επίμονες αποκλίσεις των  συναλλαγματικών ισοτιμιών, και από αυτή την άποψη, θα συνεργαστούμε περαιτέρω έτσι ώστε να μπορούν να αναπτυχθούμε μαζί».

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αναλύσουν προσεκτικά τη γλώσσα που προκύπτει από τη G20 για οποιαδήποτε ένδειξη όσον αφορά την κατεύθυνση του γεν, το οποίο έχει πέσει κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ως απάντηση στις προσπάθειες της Ιαπωνίας για την τόνωση της οικονομίας της. Η Ιαπωνία αρνείται ότι επιδιώκει να χειραγωγήσει το νόμισμά της.

Η ομάδα G7 των ανεπτυγμένων οικονομιών, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να στοχεύουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους, αλλά πρόσθεσε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που έχει ως παρενέργεια την αποδυνάμωση του νομίσματος μιας χώρας επετράπη. Η δήλωση αυτή προκάλεσε εκτεταμένη σύγχυση και αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όταν ένας αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα λίγο μετά ότι τα σχόλια της G7 είχαν ως σκοπό να υπαινιχθούν την επίκριση της Ιαπωνίας.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν τις ανησυχίες ότι προσπαθούν να χειραγωγήσουν την αξία των νομισμάτων τους. Ιάπωνες αξιωματούχοι έχουν πει ότι τα σχέδιά τους για την ενίσχυση του πληθωρισμού δεν στοχεύουν το γεν, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ δεν αποτελεί στόχο της πολιτικής.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η συζήτηση ενός νομισματικού  πολέμου ήταν υπερβολική. «Οι άνθρωποι μίλησαν για τις ανησυχίες τους σχετικά με τις ισοτιμίες. Τα καλά νέα είναι ότι η G20 απάντησε σήμερα με συνεργασία και όχι με σύγκρουση».

Ερωτηθείς για την Ιαπωνία, ένας αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην πιο σκληρή δήλωση της G7 την περασμένη εβδομάδα και όχι στη δήλωση της G20, η οποία, όπως είπε, δήλωσε σαφώς ότι όλες οι χώρες της G7 θα πρέπει να αναλάβουν  τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική με τρόπο που να χρησιμοποιεί μόνο τα εγχώρια εργαλεία για τους εγχώριους στόχους. Η γλώσσα αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε στο ανακοινωθέν της G20, που αναφέρει ότι όλες οι χώρες της ομάδας G20 εξελίσσονται με τον ίδιο ρυθμό και είναι έτοιμες να αναλάβουν τις δεσμεύσεις της G7. «Οι ισοτιμίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο της ανταγωνιστικής υποτίμησης» σχολίασε ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στη Μόσχα, «και τα νομίσματα θα πρέπει να καθορίζονται από τα βασικά οικονομικά μεγέθη».

ft.com