Η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει μια επιστροφή της εμπιστοσύνης μετά από ένα δύσκολο 2012, όταν οι αμφιβολίες για το μέλλον της εντός της ευρωζώνης «έδιωξαν» τους επενδυτές και οδήγησαν την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση, τονίζει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν στις νέες τη χειμερινές προβλέψεις αναμένει ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα συρρικνωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,5% το επόμενο έτος, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 5,5% και 4,6% αντίστοιχα, αντανακλώντας τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η χώρα και το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους πέρυσι, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.

Επίσης, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,4% φέτος έναντι προηγούμενης εκτίμησης για συρρίκνωση 4,2%, προτού εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 0,6% το 2014.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η συνέχιση της δέσμευσης στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ήταν το κλείδι για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και πρέπει να συνεχιστεί παρά την επιδεινούμενη αγορά εργασίας.

«Οποιοσδήποτε δισταγμός στην υλοποίηση του προγράμματος, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό μέτωποι, μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές και να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση. Οι αντιδράσεις από την πλευρά της απασχόλησης ίσως είναι πιο αρνητικές από ό,τι προβλέπεται, στις ήδη πιεσμένες συνθήκες ζήτησης που αναμένονται το 2013», αναφέρει η Κομισιόν.

Ακόμη, η Κομισιόν αναμένει ότι το 2013 η ανεργία στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 27% και το 2014 αναμένεται στο 25,7%, και ότι το χρέος θα διαμορφωθεί στο 175,6% το 2013 από το 161,6% το 2012.

πηγή

 

Πηγή:www.capital.gr