Του Όμηρου Αλεξάνδρου

 

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «The Moscow Times» δημοσίευσε στο φύλλο της Δευτέρας 25/2/2013 μακρά ανταπόκριση από την Κύπρο, αποσπάσματα από την οποία παραθέτονται πιο κάτω: Στην παραθαλάσσια Λεμεσό της Κύπρου η εικόνα των καμπαναριών του Κρεμλίνου στολίζει τις πόρτες του τοπικού μινιμαρκετ και τα Ferrari είναι έτοιμα να νοικιαστούν από κάποιους πλούσιους Ρώσους, ενώ τα καταστήματα που βρίσκονται στη σειρά αυτής της ηλιόλουστης πόλης της Μεσογείου πουλούν γούνες.

 
Τριάντα χιλιάδες και πλέον Ρώσοι έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο από την εποχή της σοβιετικής κατάρρευσης και χιλιάδες είναι οι Ρώσοι τουρίστες που καταφθάνουν κάθε χρόνο, γεγονός που οι ντόπιοι, κάνοντας χιούμορ, μετονόμασαν την πόλη τους σε "Λεμεσογκραντ".
 
«Η Κύπρος είναι σπουδαία χωρά για μπιζνες–ο κόσμος είναι φιλικότατος προς τους Ρώσους και σχεδόν κάθε ντόπιος μιλά δυο-τρεις ρώσικες λέξεις», λέγει ο Βάντιμ Ρομανόφ, ένας 28χρονος ρώσος εργολάβος που ασχολείται και με τον χώρο της εστίασης. «Λες και δεν έφυγα από τη Ρωσία», προσθέτει.
 
Η Λεμεσός είναι η γέφυρα έρωτα δυο ορθόδοξων χριστιανικών λαών με δεσμούς από τα βυζαντινά χρόνια που τώρα δυναμώνουν  με την οικονομική συνεργασία. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι η Κύπρος έχει γίνει κόμβος για ξέπλυμα ρώσικου μαύρου χρήματος αλλά την ίδια στιγμή πιέζουν τη Μόσχα να της δώσει δάνειο 2.5 δις ευρώ ώστε να αποφύγει η χωρά την χρεοκοπία.
 
Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι δισεκατομμύρια διακινούνται κάθε χρόνο ανάμεσα στις δυο χωρες–πολλαπλάσια των 18 δις ευρώ του εθνικού προιοντος–καθώς οι Ρώσοι επωφελούνται από τη συνθήκη που τους επιτρέπει να πληρώνουν χαμηλούς φόρους. Οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι παράνομο χρήμα κυκλοφορεί στην  Κύπρο αλλά οι ντόπιοι το διαψεύδουν. «Είναι μεγάλη αδικία, αυτό», δηλώνει ο Ανδρέας Νεοκλέους, ένας κύπριος δικηγόρος ο οποίος ασχολείται με ρώσικες συναλλαγές από το 1991, όταν άνοιξε γραφείο στη Μόσχα. «Σε μια τόσο μικρή γειτονιά και σε τόσο περιορισμένη κοινωνία  η μεταφορά ακόμη και μισού εκατομμυρίου δολαρίων γίνεται γνωστή στον καθενα. Πώς, λοιπόν, να γίνει ξέπλυμα χρήματος;»
 
Οι Ευρωπαίοι απορούν και κατηγορούν γιατί η Κύπρος είναι τέτοιος σπουδαίος μαγνήτης για το ρώσικο χρήμα. Πραγματικά, οι ρώσικες τράπεζες έστειλαν 9 δις δολάρια από το αποθεματικό τους στην  Κύπρο και την τελευταία πενταετία κυπριακές μονάδες έστειλαν στη Ρωσία 60 δις δολάρια, ή το 23% των άμεσων επενδύσεων της Ρωσίας ενώ το 30% των ρώσικων επενδύσεων στο εξωτερικό έγινε στην Κύπρο. Πρόκειται όμως για χρήμα διαπραγματεύσεων και στην  πραγματικότητα λίγοι Ρώσοι επενδύουν σε κάτι "ορατό" στην Κύπρο–σε κάτι βίλες, σε κότερα κ.α.
 
Στο υαλόφρακτο γραφείο του με τη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης ο ρώσος επιχειρηματίας Ρομανόφ εξηγεί γιατί υπάρχει αυτή η αγάπη για την  Κύπρο. Φορολογική αποτελεσματικότητα, ήλιος κάθε μέρα, μόνο τρεισήμισι ώρες η πτήση από τη Μόσχα και ευκολία για βίζα είτε μόνιμη κάρτα διαμονής  αν έχεις ακίνητη περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ. Υπάρχει επίσης μια αξιόλογη ρώσικη κοινότητα, τέσσερα ρώσικα σχολεία και δυο ραδιοφωνικοί σταθμοι–όλα αυτά μαζί κάνουν την Κύπρο αξεπέραστη. «Από τη στιγμή που βγαίνω στην πόρτα στο διαμέρισμα μου στη Μόσχα ως την  ώρα που μπαίνω εδώ στο γραφείο μου, όλο το ταξίδι είναι πέντε ως έξι ώρες. Είναι πολύ λιγότερο από όσο κάνω για να πάω από τη Μόσχα στο εξοχικό μου», λέει.
 
Ο Ρομανοφ βεβαιώνει ότι οι Ρώσοι πελάτες του εξακολουθούν να δείχνουν μέγα ενδιαφέρον για την Κύπρο. Πρόκειται για ρώσους μικροαστούς που μόλις μαζέψαν 250.000 ως 500.000 ευρώ, δεν είναι ολιγαρχες. Και, φυσικά, "με τόσα χρήματα δεν κάνεις ξέπλυμα". Το ξέπλυμα χρήματος, λέει ο Ρομανοφ, γίνεται στο Λονδίνο ή στη Γερμανία.
 
Το ρώσικο χρήμα είναι εμφανέστατο στη Λεμεσο–μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες στα ρώσικα διαφημίζουν διαμερίσματα, βίλες και μια ατέλειωτη σειρά πισίνες. Στο κατάστημα του πάνω στην παραλία όπου οι γούνες μινκ και από αλεπού πωλούνται από 3.000 ευρώ και άνω ο ιδιοκτήτης Ανδρεάς Χαραλάμπους περηφανεύεται  που η πελατεία του «είναι εκατό τοις εκατό Ρώσοι».
 
Λίγο παρακάτω ένα πρακτορείο ενοικίασης αυτοκινήτων που άνοιξε πριν δυο χρόνια νοικιάζει  Ferrari και Porche προς 1.500 ευρώ την ημέρα, κυρίως σε Ρώσους τουρίστες. Πέρσι έφθασαν τους 474.000 χάρη στις διευκολύνσεις με τη βίζα. «Ενα μεγάλο ποτάμι Ρώσοι τουρίστες καταφθάνει και θέλει μεγάλα αμαξια. Πολλοί απ' αυτούς έχουν και στη Ρωσία μεγάλα αυτοκίνητα αλλά δεν έχουν την ευκαιρία να τα χαρούν», λέει ο Σάββας Σάββα, υπεύθυνος για μάρκετιγκ. «Εδώ συνδυάζουμε ήλιο, καλούς δρόμους και ανοικτό ουρανό στο αυτοκίνητο. Εδώ τον θέλουν πάντοτε ανοικτό γιατί στη Ρωσία δεν μπορούν", λέει.
 
Πολλά από τα φανταχτερά γιοτ που είναι δεμένα στη μαρίνα της Λεμεσού ανήκουν σε Ρώσους οι οποίοι έχουν και διαμερίσματα σε ουρανοξύστες λουξ πάνω στη θάλασσα που κοστίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. «Με τα ίδια λεφτά που δίνεις για ένα διαμέρισμα στη Μόσχα μπορείς να αγοράσεις εδώ μια βίλα πάνω στη θάλασσα»επισημαίνει και η Ναταλία Κάρντας, που εκδίδει την εβδομαδιαία «Βεστνικ Κίπρα» μια από τις δυο ρώσικες εφημερίδες της Κύπρου. «Δεν υπάρχει Κύπριος που να μην ξέρει τουλάχιστον μια ρώσικη λέξη», λέει.
 
Η οικογένεια της 40χρονης Σβετλάνα Βασίλεβα είναι η τυπική ρώσικη οικογένεια που ζει στην  Κύπρο. Ο άντρας της είχε δουλειά στη Ρωσία, η ίδια ήταν λογίστρια στη Μόσχα αλλά π[ηραν τα τρία παιδιά τους και εγκαταστάθηκαν στην  Κύπρο «για να έχουν τον ήλιο και ένα αγγλικό σχολείο να μάθουν αγγλικά». Η Κύπρος «έχει το καλύτερο κλίμα, η θάλασσα είναι δίπλα μας και οι Κύπριοι είναι ορθόδοξοι όπως εμείς οι Ρώσοι», εξηγεί η Βασίλεβα.
 
Και η ίδια βρήκε την Κύπρο πολύ φιλική, πηγαίνει σε συναυλίες και σε εκδρομές με ρώσικες φιλικές οικογένειες και δεν λείπει από τη ρώσικη λειτουργιά σε μια ελληνική ορθόδοξη εκκλησιά. «Εχω αποφασίσει να μείνω για πάντα εδώ, στην  Κύπρο»,διευκρινίζει.