Αν διαβάσει κανείς σήμερα τον ελληνικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, θα μείνει έκπληκτος με τα δημοσιεύματα που αφορούν την έκθεση του ΔΝΤ και της Κομισιόν για τη φοροδιαφυγή και τους διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και θα μείνει έκπληκτος γιατί ξαφνικά όλα τα μέσα ενημέρωσης «ανακάλυψαν» ότι είναι τα πάντα μπάχαλο, ότι έδωσαν κόκκινη κάρτα στον Στουρνάρα, στην κυβέρνηση ή όπου αλλού. Ξεχαρβαλωμένο κράτος λέει ο ένας, διαλυμένες εφορίες ο άλλος, παράλυτοι μηχανισμοί ο τρίτος, λες κι ανακάλυψαν την Αμερική. Η πλάκα είναι, όμως, ότι οι ίδιοι είναι που αν αποφασίσει μια οποιαδήποτε κυβέρνηση να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή τότε έρχονται δημοσιεύματα για φοροκυνηγητό, για τους κακόμοιρους τους φοροφυγάδες που δεν έχουν να πληρώσουν, για το ανάλγητο κράτος που θα τους πάει φυλακή και άλλα πολλά. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο και μάλιστα από εφημερίδες και κανάλια που χρωστάνε της Μιχαλούς.

Βλέπεις για παράδειγμα την Ελευθεροτυπία να σηκώνει το μπαϊράκι της επανάστασης κατά της φοροδιαφυγής κι αναρωτιέσαι: Μα αυτοί δε χρωστάνε εκατομμύρια σε εφορίες, εισφορές ή εργαζόμενους;

Το ίδιο και το Συγκρότημα αλλά και το Έθνος του Μπόμπολα. Έχουν τεράστιες οφειλές και την ίδια ώρα τα ονόματα μεγαλόσχημων βρίσκονται σε λίστες που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Ο όμιλος Real του αρχιφοροφυγά Κουρή εξαπολύει επιθέσεις κατά της κυβέρνησης που δε μπορεί να κυνηγήσει τους φόρους ενώ διάφοροι άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με τα media πιέζουν την κυβέρνηση να «σφάξει» τους μικρούς οφειλέτες και να τη γλιτώσουν οι ίδιοι.

Από την άλλη, προς τι η έκπληξη για το διαλυμένο κράτος; Τώρα το κατάλαβαν όλοι αυτοί; Τώρα θυμήθηκαν ότι οι Πασόκοι στις εφορίες που έχασαν διάφορα επιδόματα κάνουν λευκή απεργία;

Θυμήθηκαν ότι δεν έχουν ούτε λάπτοπ οι ελεγκτές. Μήπως θυμούνται ποιος υπουργός Οικονομικών μοίραζε λάπτοπ σε δημοσιογράφους από αυτά που είχαν «μείνει» από το ΣΔΟΕ; Και μάλιστα τα έδιναν και στους σκληρούς υπήρχαν στοιχεία από την υπηρεσία;

Τα λεφτά τα χρωστάνε και οι μικροί και οι μεγάλοι και το κράτος είναι αδύναμο να τους πιάσει, κυρίως επειδή δε θέλει. Ή μάλλον δεν ήθελε τόσα χρόνια και τώρα δεν μπορεί να το κάνει διότι οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν.

Ασφαλώς και οι ευθύνες του υπουργείου Οικονομικών είναι βαριές, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά ακόμη βαρύτερες είναι οι ευθύνες των συντακτών της έκθεσης που τα χώνει στην κυβέρνηση. Η τρόικα είναι αυτή που οδήγησε στη στάση πληρωμών κι αυτή είναι η βασική αιτία της κατάρρευσης των εσόδων. Όταν κάποιος δεν πληρώνει ΦΠΑ και κινδυνεύει να πάει φυλακή το κάνει γιατί δεν έχει να πληρώσει. Το ΔΝΤ έχει τεχνογνωσία από άλλες χώρες που δείχνει ότι όπου επιβλήθηκαν υπερβολικοί φόροι κατέρρευσαν τα έσοδα.

Ας αφήσουν λοιπόν στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες τις αναλύσεις και τις απόρρητες εκθέσεις που εντελώς τυχαία βγήκαν λίγα 24ωρα πριν την έλευση του Τόμσεν και της παρέας του στην Αθήνα. Κι ας βρουν μια πιο ήπια λύση για το ελληνικό πρόβλημα ώστε και ο κόσμος να ελαφρυνθεί και να υπάρξει καλύτερη ροή στα έσοδα.

Κατά τα λοιπά, οι εγχώριοι υποκριτές μαζί με τους άχρηστους εφοριακούς είναι ένα εκρηκτικό μείγμα.

πηγή