Οι εσωτερικές πολιτικές και οι εθνοτικές αναταραχές, θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το 2013,  εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που υποβάλλουν στο Κογκρέσο.

Η έκθεση παρουσιάστηκε χθες από τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ James Clapper, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή της Γερουσίας για θέματα πληροφοριών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι αδύναμες χώρες της περιοχής υποφέρουν από την οικονομική στασιμότητα, την υψηλή ανεργία, την διαφθορά και το αδύναμο κράτος δικαίου.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Σέρβους, έχει βελτιωθεί από το 2011, ωστόσο τόσο η διπλωματία όσο και οι οργανισμοί για την ασφάλεια της Δύσης κρίνεται αναγκαίο να  εμπλακούν για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση αναφέρει ότι με την αύξηση των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της αύξησης της βίας από ομάδες Σέρβων εξτρεμιστών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια στην πορεία της προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων είναι και η εξεύρεση λύσης με το Κοσσυφοπέδιο.

Η εποπτεία της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ολοκληρώθηκε, τονίζεται στην έκθεση, και η κυβέρνηση του Κοσόβου θα έχει ως στόχο να επεκτείνει τα μέσα της κυριαρχίας σε ολόκληρο το έδαφός της.

Στην Αλβανία, σύμφωνα με την έκθεση, τα κυβερνητικά όργανα «υποφέρουν» από τη διαφθορά και την αθέμιτη πολιτική επιρροή που υπάρχει πάνω τους. Στους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, υπάρχει η ανησυχία της επιστροφής στην άγρια κομματική διαμάχη που ξέσπασε μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2009, όταν η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τις εκλογές και μποϊκόταρε το κοινοβούλιο για περίπου 2 χρόνια.

Για τα Σκόπια η έκθεση δεν προβλέπει επιστροφή στον εμφύλιο πόλεμο, αυτόν που την ταλάνισε πριν από μία δεκαετία, αλλά προβλέπει περαιτέρω εμβάθυνση των διαφορών μεταξύ των σλαβικών και των αλβανικών κοινοτήτων.

Αυτά ήταν ένα μέρος από τα όσα κατέθεσαν χθες στο Κογκρέσο ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών  των ΗΠΑ James Clapper μαζί με το νέο διευθυντή της CIA, ο John Brennan και τον διευθυντή του FBI Robert Mueller.

Διαβάστε επίσης

 

Έκθεση ΗΠΑ για τα Βαλκάνια

 

 

O χάρτης της CIA για τα Βαλκάνια. Τα Σκόπια τα έχει ως "Macedonia" και κάτω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, γράφει "Macedonians", όπως και στη Θράκη "Turks".

Για το θέμα αλβανικό δημοσίευμα αναφέρει τα εξής: 

The Intelligence Union in the USA introduced a report that assesses threats from various regions of the world.

The report that holds the signature of the National Intelligence, James R. Clapper, was submitted at the Special Committee of Intelligence at the US Senate.

The report has information about the Balkan region, and the concerns coming from Albania are related with the presence of corruption in institutions, the political influence and the risks of the future Parliamentary elections.

“The government institutions in Albania suffer from corruption and excessive political influence. The next elections are held in June and there is the risk of returning political conflicts, as after the elections 2009, when the opposition contested the results and boycotted the Parliament for almost two years”, the report says.

The report assesses that the ethnic and political divisions in Balkan remain the main risk for the stability of the region.

“Many delicate states in the region suffer from economic stagnation, high unemployment, corruption and the low presence of law. Although the situation in Northern Kosovo has improved since autumn 2011, the diplomatic commitment of the West is necessary to implement the agreements reached in the meetings with the EU”, the report says.

The report also underlines that the threats in Northern Kosovo could increase in 2013.

As for Macedonia, the report says that there is the risk of inter-ethnic clashes between Macedonians and Albanians.

“In Macedonia we do not expect the return of a civil war, as 10 years ago. However, the clashes between Albanians and Macedonians could get worse during the year”, the report adds.