Η εκτίναξη της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε πολλά κράτη – μέλη θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο των συναντήσεων που θα έχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Κύπρου, το οποίο θα είναι βασικό θέμα της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

«Παρά τις ενδείξεις ότι τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης βρίσκονται πλέον πίσω μας… υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να αποκαταστήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης, να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας, να θεραπεύσουμε τα τραπεζικά μας συστήματα, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να βελτιώσουμε την πρόνοια στην περιοχή μας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ από τις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικονομία αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση: μόλις επιστρέψει η σταθερότητα, χρειάζεται χρόνος για να μεταφραστεί αυτό σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε, από τη πλευρά του, πως «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης». Τόνισε, ωστόσο, πως η κάθε χώρα ξεχωριστά φέρει το δικό της μερίδιο ευθύνης για τη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Πηγή: Reuters