Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon απέκρυψε σκόπιμα κρίσιμα στοιχεία για τα κέρδη και τις ζημιές της τράπεζας από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές και αγνόησε τις ενδείξεις κινδύνου στο δρόμο προς τις ζημιές ύψους άνω των 6,2 δισ. δολ. από συναλλαγές. Πρόκειται για ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας που διενήργησε η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας που εξετάζει την υπόθεση.

Στο report που συνέταξε η επιτροπή,  η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ -βάσει παγίων- κατηγορείται για το ότι αγνόησε τα ίδια της τα όρια στην ανάληψη ρίσκου, προέβη σε χειραγώγηση μοντέλων κινδύνου για να μην αποκαλυφθεί, "έκλεισε τα αυτιά" στις προειδοποιήσεις των traders και παραπληροφόρησε το κοινό και τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις διογκούμενες ζημιές.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν οι ζημιές από συναλλαγές της JPMorgan που "γεννήθηκαν" στο επενδυτικό γραφείο του Λονδίνου -και αποδόθηκαν κυρίως σε έναν trader, τον Bruno Michel Iksil, γνωστό και με το παρατσούκλι "London Whale" για τις μεγάλες τοποθετήσεις του σε πιστωτικά παράγωγα. Σύμφωνα με την έκθεση, η σημερινή εικόνα των ζημιών είναι ασαφής γιατί πέρυσι η JP Morgan "αποσυναρμολόγησε" το χαρτοφυλάκιό της, μετακινώντας ορισμένα κεφάλαια στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής.

Η Επιτροπή, με επικεφαλής τον Γερουσιαστή Carl Levin, Δημοκρατικό του Μίσιγκαν, εξέτασε 90.000 έγγραφα, πραγματοποίησε πάνω από 50 συνεντεύξεις και αξιολόγησε περισσότερες από 200 ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και μηνύματα προτού συντάξει το report των 300 σελίδων.

Από τα στοιχεία ξεπρόβαλαν δεκάδες παραδείγματα προειδοποιήσεων από traders που αγνοήθηκαν, ενώ οι διαχειριστές κινδύνου της τράπεζες φάνηκε να μην έχουν ιδέα για τις ζημιές. Ο Levin σημείωσε επίσης πως η τράπεζα παραβίασε βασικά όρια ανάληψης κινδύνου 170 φορές τους πρώτους τρεις μήνες του 2012 και 160 φορές το μήνα που ακολούθησε. Ένας εσωτερικός έλεγχος της JPMorgan για τις ζημιές κρίθηκε ανεπαρκής.

Ο Levin είπε στους δημοσιογράφους πως θα αποφασίσει μετά την ακρόαση της Παρασκευής (έχει προγραμματιστεί να καταθέσουν κορυφαία μέλη των ρυθμιστικών αρχών και στελέχη της JPMorgan) αν θα πιέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης να ελέγξει την τράπεζα. Ο Dimon δεν θα καταθέσει σήμερα.

Διαβάστε σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο

Stuff JP Morgan bankers say: "There's no hope. … The book continues to grow