Με ένα σχέδιο διάσωσης που εκπόνησε ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom για να αποφύγει η Κύπρος την χρεοκοπία, ασχολείται σήμερα η εφημερίδα New York Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντί για την φορολόγηση των καταθέσεων, η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει χρήματα για την αποκατάσταση της οικονομίας της μέσω της πώλησης δικαιωμάτων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η τύχη της πρότασης αυτής είναι αβέβαιη, αναφέρει η εφημερίδα, καθώς η ίδια η εταιρεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το σχέδιο. Αλλά το γεγονός αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως μια μεγάλη, πλούσια εταιρεία, συνδεδεμένη άμεσα με τον Ρώσο Πρόεδρο Putin, που συχνά αποκαλείται «κράτος εν κράτει» είναι διατεθειμένο να αδράξει την ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί τις όποιες αδυναμίες και διχογνωμίες της Ευρώπης για να παγιώσει την θέση και την ισχύ της.

Η Gazprom άλλωστε διαθέτει ήδη κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Σιβηρία, αλλά ο εντοπισμός μιας ανεξάρτητης βιομηχανίας φυσικού αερίου στην Κύπρο, θα μπορούσε να υπονομεύσει την μονοπωλιακή τιμολόγηση της στην Ευρώπη.

Η απόκτηση τέτοιων δικαιωμάτων στην υποσχόμενη Κύπρο, σύμφωνα με τους NYT, θα απέτρεπε δυνητικούς ανταγωνιστές της από την απόκτηση και θα διασφάλιζε την παροχή φυσικού αερίου και την δυναμική της Gazprom για τις επόμενες γενιές.

Ενώ αυτή η πρόταση της ρωσικής εταιρείας ερμηνεύτηκε ως μια προσπάθεια να παραγκωνίσει την ΕΕ και το ΔΝΤ, ήταν τουλάχιστον τολμηρή, αφού μια ιδιωτική εταιρεία αναγνωρίστηκε ότι, ήταν σε θέση να σώσει μια εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας μάλιστα, την Κυριακή το απόγευμα η Gazprombank, ιδιοκτησίας του Ταμείου Προνοίας της Gazprom, παρέδωσε την πρότασή της στον Πρόεδρο της Κύπρου.

Αν και εκπρόσωπος της Gazprom επισήμως αρνήθηκε την ύπαρξη της πρότασης, πηγές της εταιρείας που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν ότι, όντως η Gazprombank βρισκόταν σε συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση.

 

Πηγή:www.capital.gr