Την πλήρη επαναφορά του σεναρίου για κούρεμα καταθέσεων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Κύπρου και τρόικας επιβεβαίωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, άμα τη ειστροφή του από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής δήλωσε:

«Η φορολόγηση των καταθέσεων είναι ξεκάθαρα στο τραπέζι. Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί για να δούμε εάν ένας τέτοιος φόρος θα συνεισφέρει στην ολοκλήρωση του πακέτου», είπε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Μιλάμε τώρα για διάφορα νούμερα, και πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πιθανές πηγές (για την εξεύρεση των ποσών)».

Πληροφορίες που από το πρωί δημοσιεύτηκαν σε διεθνή Μέσα ανέφεραν ότι το σενάριο των καταθέσεων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και τρόικας είχε επανέλθει δυναμικά.

Καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ, ανέφεραν οι πληροφορίες, πιθανότατα θα γλιτώσουν την εφάπαξ φορολόγηση.

Το κούρεμα όμως για καταθέσεις άνω των 100.000 εκτιμάτο ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 15% .

Η στάση της τρόικας επί της κυπριακής αντιπρότασης ήταν απορριπτική,. Οι ενστάσεις της επικεντρώθηκαν κυρίως σε συγκεκριμένα στοιχεία του κυπριακού πακέτου, όπως η εξασφάλιση 2 δισεκατομμυρίων από την κρατικοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και η έκδοση ομολόγων με οψιόν πιθανά μελλοντικά κέρδη από κοιτάσματα φυσικού αερίου. Βερολίνο και Βρυξέλλες εξακολουθούν να βλέπουν τα συγκεκριμένα στοιχεία του προγράμματος ως ανακόλουθα, με τους στόχους που έχουν τεθεί για διάσωση της κυπριακής οικονομίας επεσήμαναν οι Financial Times.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου -Λαϊκή και Τρ. Κύπρου- είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες και θα μπορούσαν να ανακεφαλαιοποιηθούν μόνο μέσω μια φορολόγησης των μη ασφαλισμένων καταθέσεων.

Από την πλευρά του, τo Bloomberg ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών πιέζουν την Κύπρο να «πλήξει» τους μεγαλοκαταθέτες των δύο μεγαλύτερων τραπεζών – Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή- με απώλειες έως 40% σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί έγκαιρα συμφωνία.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τέσσερις ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, προβλέπει τα δύο ιδρύματα να συγχωνευθούν σε ένα ώστε να δημιουργήσουν μία «καλή» και μία «κακή» τράπεζα:

Οι ασφαλισμένες καταθέσεις -κάτω από το ευρωπαϊκό όριο εγγύησης των 100.000 ευρώ θα πάνε στην καλή τράπεζα και δεν θα υποστούν απώλειες, ενώ οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις θα διοχετευθούν στην «κακή τράπεζα» και θα παγώσουν εωσότου πωληθούν τα στοιχεία ενεργητικού, αναφέρουν στο πρακτορείο οι τέσσερις αξιωματούχοι.

ethnos.gr