Του Παναγιώτη Ήφαιστου

 

Δευτέρα 25.3.2013. ΡΙΚ sat παρακολουθώ μια εκτιμώ άκρως ετεροβαρή εκπομπή. Κυριαρχούν τα εξής τα οποία ξανακούσαμε στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια:
1) Κηρύγματα: Φταίνε οι Κύπριοι και όλα τα συμπαρομαρτούντα φασιστικά "επιχειρήματα" περί συλλογικής ευθύνης.

 2) Τσιμουδιά για το ότι ο ΝΑ επί τρεις εβδομάδες κάθε βήμα που έκανε ήταν και μια μεγάλη καταστροφή. Θυμήθηκαν όλοι τον Χριστόφια ο οποίος εν τέλει κρίθηκε στις εκλογές. Πρέπει, όπως γίνεται αντιληπτό, να δικαιολογηθούν τα παρόντα λάθη και τα μελλοντικά.
3) Να υποστούμε τον ζυγό γιατί, μιας και είμαστε οι μεγάλες φταίχτες, υπό τις περιστάσεις και αναπόφευκτα, είναι προς το καλό μας.
4) Εάν δεν υποστούμε τον ζυγό θα επέλθει σεισμός, κατακλυσμός και καταποντισμός.
5) Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις ούτε ακόμη και αποχρώσεις τους.

Κάποια πρόσωπα εξ Αθηνών που πρόσεξα, πρωτοστατούν στα μνημόνια της Ελλάδας και υπήρξαν πρωτοστάτες του σχεδίου Αναν και ειδικοί των γραμμικών ερμηνειών. Ιστορικών και άλλων. Γιατί λέτε από την πρώτη στιγμή!! πρωί-πρωί μετά το καταστροφικό μνημόνιο κάθονταν εκεί βομβαρδίζοντας τους τραυματισμένους κύπριους! Πως τους κατάφεραν και τους μαζέψανε ενώ άλλες απόψεις εξαφανίστηκαν.

Επειδή μετά από αυτό που παρακολούθησα στο κρατικό κανάλι μάλλον δεν θα ασχοληθώ πολύ, πλέον, με το ζήτημα της Κύπρου, λέω μόνο ότι μια τέτοια κυριαρχία στα μέσα ενημέρωσης θα επιτείνει μια προδιαγεγραμμένη πλέον τροχιά ύφεσης, περισσότερων χρεών, εκποίησης του φυσικού και δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου, διαρκών εκφοβισμών, ανελέητων αντικοινωνικών μέτρων και ανάπτυξης ομάδων πραιτοριανών που θα διασφαλίζουν αυτή την ξενοκρατική εξοντωτική δεσποτεία.

Πολλά άλλα έπονται. Όπως νέα σχέδια Αναν, επίκληση αναγκαιότητας αποδοχής των πάντων, απειλές από την Τουρκία, εγκατάλειψη συμμαχιών που διαγράφονταν στον ορίζοντα και σταδιακή διολίσθηση στην Τουρκική "αγκαλιά". Δεν είναι προφητείες αλλά προβολή ορατών τάσεων οι οποίες εκδηλώθηκαν ήδη.
Για ακόμη μια φορά παραθέτω την παρέμβασή μου την επομένη των προεδρικών εκλογών. Προσέξτε ιδιαίτερα τις τελευταίες παραγράφους. Με μια τέτοια κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης good luck. Περιμένουμε όλοι, βέβαια, να δούμε την στάση του πολιτικού κόσμου συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΔΗΣΥ. Θα ζητήσουν, τουλάχιστον, να υπάρχει μια ισορροπία στις «Καρέκλες» των δημόσιων καναλιών. Για αισθητικούς, αν μη τι άλλο, λόγους.
Σε τελευταία ανάλυση, ευχόμαστε και προσευχόμαστε να εξέλθουμε σώοι και αβλαβείς από την περιπέτεια που άρχισε τρεις μόνο εβδομάδες μετά την εκλογή του ΝΑ στην προεδρία, ενός προσώπου κατόχων «διπλωμάτων ΝΑΙ». Το λέω αυτό για ένα μόνο λόγο. Επειδή για να εξέλθουμε από την δίνη που μας έβαλε ο ΝΑ (ο ΝΑ και όχι τα φαντάσματα του παρελθόντος) χρειάζεται μια άλλη νοοτροπία, ένας άλλος πλουραλισμός και πολιτικός ορθολογισμός που θα σμιλεύεται μέσα σε μια δημοκρατική δημόσια σφαίρα. Δημοκρατική δημόσια σφαίρα και όχι αυτό που βλέπουμε εδώ πρωί-πρωί μετά από αυτή την επώδυνη απόφαση.