Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση ενός ρωσικού δανείου προς την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πέσκοφ. Η ανακοίνωση σηματοδοτεί την υποστήριξη της Μόσχας προς τη συμφωνία διάσωσης ύψους 10 δισεκ. δολαρίων που επετεύχθη το Σαββατοκύριακο με την ΕΕ, παρά την ανησυχία ότι ρώσοι καταθέτες στην Κύπρο θα ζημιωθούν ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας. Η Κύπρος έχει ζητήσει μια παράταση της αποπληρωμής του υφισταμένου ρωσικού δανείου των 2,5 δισεκ. ευρώ και μια μείωση του επιτοκίου του στο 2,5% από 4,5%. Σε συνομιλίες που είχαν γίνει την περασμένη εβδομάδα δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί μια αναδιάρθρωση.

Ο Πούτιν "ανέθεσε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστούν με τους εταίρους μας τους όρους μιας αναδιάρθρωσης της πίστωσης που έχει ήδη χορηγηθεί στην Κύπρο", δήλωσε ο Πέσκοφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία.

"Λεηλασία" η συμφωνία για την Κύπρο

Λίγο νωρίτερα πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev κατήγγειλε την συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, χαρακτηρίζοντάς την ως «λεηλασία» και προειδοποίησε ότι, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες του σχεδίου διάσωσης της χώρας το οποίο, θα πλήξει τους καταθέτες πάνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες.

«Κατά την γνώμη μου συνεχίζουν την λεηλασία, πρέπει να αντιληφθούμε τι συνέβη και ποιες θα είναι οι συνέπειες για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Medvedev όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Οι συνομιλίες για το δάνειο της Κύπρου θα ξεκινήσουν σύντομα

Οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο ενδέχεται να ξεκινήσουν σύντομα αφού η τελευταία κατέληξε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Anton Siluanov, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση, τον τρόπο που εξελίσσεται. Ενδιαφερόμαστε για τις αποφάσεις που ληφθούν,» τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Πηγή

Πηγή:www.capital.gr