Να βγει από το ευρώ, «τώρα», καλεί την Κύπρο ο Νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, με άρθρο του στη New York Times. Όπως τονίζει, «αν μου δινόταν η ευκαιρία θα δήλωνα απλώς: ναι, η Κύπρος θα πρέπει να φεύγει από το ευρώ. Τώρα». Ο λόγος είναι κατά τον ίδιο απλός. Το να μένει στο ευρώ σημαίνει μια ιδιαίτερα σοβαρή οικονομική ύφεση η οποία θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ενώ η Κύπρος θα προσπαθεί να χτίσει έναν νέο εξαγωγικό κλάδο. «Εάν έφευγε από το ευρώ και άφηνε το νέο της νόμισμα να υποτιμηθεί κατακόρυφα, θα επιτάχυνε σημαντικά αυτό το χτίσιμο του νέου εξαγωγικού κλάδου», τονίζει.

Προσθέτει ακόμη ότι εάν κοιτάξει κανείς το εμπορικό προφίλ της Κύπρου, μπορεί να διαπιστώσει πόση ζημιά αναμένεται να βιώσει η χώρα. Αυτή είναι μια αρκετά ανοιχτή οικονομία με μόλις δύο μεγάλες εξαγωγικές δραστηριότητες: τον τουρισμό και τις τραπεζικές υπηρεσίες, και η μία από αυτές μόλις εξαφανίστηκε.

Αυτό θα οδηγήσει από μόνο του μεγάλη επιβράδυνση. Και επιπλέον, η τρόικα απαιτεί σημαντική νέα λιτότητα, παρά το ότι η χώρα έχει έναν ισορροπημένο πρωτογενή προϋπολογισμό. «Δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν σημειωνόταν 20% πτώση στο πραγματικό ΑΕΠ», σημείωσε.

Τι μέλλει γενέσθαι; Η Κύπρος χρειάζεται μια «έκρηξη» του τουριστικού κλάδου καθώς και μια ραγδαία ανάπτυξη των άλλων εξαγωγών, με τον Paul Krugman να εκτιμά ότι εδώ θα μπορούσε να ηγηθεί ο αγροτικός κλάδος, αν και σημείωσε πως δεν γνωρίζει και πολλά για αυτό. 

Το να φθάσει στο ίδιο σημείο μέσω της μείωσης των ονομαστικών μισθών, θα έπαιρνε πολύ περισσότερο και θα προκαλούσε περισσότερη ανθρωπιστική και οικονομική ζημιά.

«Αλλά είναι καν εφικτό να εγκαταλείψει το ευρώ»;, διερωτάται ο Kurgman, υποστηρίζοντας ότι το σημείο όπου ακόμη και μια υπόνοια εξόδου από το ευρώ θα δημιουργούσε φυγή κεφαλαίων εν μέσω πανικού και bank run, πλέον δεν έχει έρεισμα.

«Οι τράπεζες είναι κλειστές, και η κίνηση κεφαλαίων ελέγχεται. Επομένως, εάν ήμουν δικτάτορας θα παρέτεινα την τραπεζική αργία αρκετά ώστε να προετοιμαστώ για το νέο νόμισμα», δηλώνει ο Krugman.

Παραδέχεται ότι όλα αυτά μοιάζουν κινήσεις απελπισίας και αυτοσχεδιασμοί. «Αλλά η απελπισία είναι κατάλληλη. Διαφορετικά μιλάμε για μια λιτότητα ελληνικού τύπου ή χειρότερη, σε μια οικονομία της οποίας τα θεμελιώδη, εξαιτίας της έκρηξης του offshore banking, είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν ποτέ η ελληνική».

Η εκτίμησή του είναι ότι τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί, τουλάχιστον όχι άμεσα, καθώς η κυβέρνηση θα φοβηθεί το άγνωστο που θα προκύψει μετά από την έξοδο από το ευρώ παρά τον προφανή τρόμο που δημιουργεί η προσπάθεια να παραμείνει στο νόμισμα. «Αλλά όπως έλεγα, νομίζω ότι η έξοδος από το ευρώ τώρα είναι το καλύτερο πράγμα».

 

Πηγή:www.capital.gr