Η επιμονή της Γερμανίας για την επιβολή ζημιών στους πιστωτές στις κυπριακές τράπεζες είναι το τελευταίο σύμπτωμα της κόπωσης. Οι ΗΠΑ είναι σε σχετικά καλύτερη κατάσταση, ακολουθεί η Ιαπωνία – αλλά η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν βυθισμένοι στην ύφεση που επιδεινώνεται από την αυστηρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, συμπεραίνει ο Νουριέλ Ρουμπινί σε άρθρο του στον Guardian. “Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες”, γράφει ο διάσημος οικονομολόγος, “ταξίδεψα στη Σόφια, την Κουάλα Λομπούρ, το Ντουμπάι, το Λονδίνο, το Μιλάνο, τη Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Πεκίνο, το Τόκιο, την Κωνσταντινούπολη αλλά και στις ΗΠΑ. Το συμπέρασμα ήταν πως οι χιλιάδες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, δεν φαίνεται να τελειώνουν.”

 

 

Στην Ευρώπη, ο υπαρκτός κίνδυνος μιας διάλυσης της ευρωζώνης και η απώλεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές για την Ισπανία και την Ιταλία, φαίνεται να μειώθηκε από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το περασμένο καλοκαίρι για να περιορίσει τη κρίση χρέους. Όμως τα θεμελιώδη προβλήματα της νομισματικής ένωσης – η χαμηλή δυναμική ανάπτυξης, η συνεχιζόμενη ύφεση, η απώλεια της ανταγωνιστικότητας, καθώς και τα μεγάλα αποθέματα του ιδιωτικού και του δημόσιου χρέους – δεν έχουν επιλυθεί. 
Επιπλέον, το μεγάλο παζάρι μεταξύ του πυρήνα της ευρωζώνης, την ΕΚΤ και την περιφέρεια – επώδυνη λιτότητα και μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα για μεγάλης κλίμακας οικονομική στήριξη – τώρα φαίνεται να διακόπτεται, καθώς η κόπωση της λιτότητας στην περιφέρεια της Ευρωζώνης συμπίπτει με την κόπωση διάσωσης από τις χώρες του πυρήνα όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες.

Η κόπωση της λιτότητας στην περιφέρεια είναι εμφανής από την επιτυχία των αντισυστημικών  δυνάμεων στις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία.  Μεγάλες διαδηλώσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία, και αλλού. Και τώρα η κακότεχνη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, η οποία έχει πυροδοτήσει δημόσια οργή​​. Σε όλη την περιφέρεια, λαϊκιστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς κερδίζουν έδαφος.

Στο μεταξύ, η επιμονή της Γερμανίας για την επιβολή ζημιών στους πιστωτές στις κυπριακές τράπεζες είναι το τελευταίο σύμπτωμα της κόπωσης διάσωσης που διακατέχει τον πυρήνα. Άλλα μέλη του πυρήνα της ευρωζώνης, που είναι πρόθυμα να περιορίσουν τους κινδύνους για τους φορολογούμενους τους, έχουν ομοίως ταχθεί υπέρ των "bail-ins" θεωρώντας πως είναι ο τρόπος του μέλλοντος.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί θεωρεί πως ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες, η Κίνα θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον μιας άσχημης προσγείωσης στο τέλος του 2014 αν δεν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι υπόλοιπες χώρες του BRICs θα πρέπει να απομακρυνθούν από το μοντέλο του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Οι υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής δείχνουν μεγαλύτερο δυναμισμό που δεν είναι όμως αρκετός για να αναστρέψει το βαρύ κλίμα

Πηγή