Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να υποδεχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες τον τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο θα έχει συνομιλίες κατεξοχήν για το θέμα της Συρίας, ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Λευκό Οίκο. Η επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, πιθανότατα στις 16 Μαΐου, πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες αφότου με παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου επιτεύχθηκε η αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, ο Ομπάμα θα θίξει στον Ερντογάν το θέμα της Συρίας και αυτό της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Στο μεταξύ κατά την επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι, στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Κυριακή, εκτός από τη συνέχιση της προσέγγισης Τουρκίας- Ισραήλ, την κατάσταση στη Συρία, αλλά και άλλα περιφερειακά θέματα, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της επιστολής, που είχε αποστείλει στον αμερικανό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με τις θέσεις της χώρας του για το Κυπριακό – στην οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ ο τουρκος υπουργός πρότεινε ή την συνεκμετάλλευση των υγρογονανθράκων, ή την οριστική δημιουργία δύο ανεξάρτητων κυπριακών χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες συνεντεύξεις του Αχ. Νταβούτογλου σε τουρκικές εφημερίδες, αντίστοιχες επιστολές είχαν αποσταλεί στους υπουργούς των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και της Σουηδίας.