Παρά την πρόσφατη μερική αποκατάσταση των σχέσεών της με το Ισραήλ, η Τουρκία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη θέση της στο ΝΑΤΟ ως μέσο πίεσης κατά του εβραϊκού κράτους. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν το τουρκικό "βέτο" στη σύγκληση της ομάδας Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ,

 που συμπεριλαμβάνει το Ισραήλ και έξι αραβικές χώρες. Αξιοσημείωτο είναι ότι και η Αίγυπτος αρνήθηκε τη σύγκληση του γκρουπ, για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, γεγονός που υποδεικνύει σύγκλιση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.

Σημειωτέον ότι η ομάδα "Μεσογειακού Διαλόγου" ιδρύθηκε από το ΝΑΤΟ το 2004, με σκοπό να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια. Εκτός από την Τουρκία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι άλλες συμμετέχουσες χώρες είναι το Μαρόκο, η Τυνησία, η Μαυριτανία, η Αλγερία και η Ιορδανία.

Η Τουρκία ματαίωσε τη συνάντηση παρά την πρόσφατη απολογία του Ισραήλ για τους θανάτους εννιά Τούρκκων πολιτών πριν τρία χρόνια στο "Μαβί Μαρμαρά". Η τελευταία φορά που η Τουρκία είχε μπλοκάρει συμμετοχή του Ισραήλ σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν στο Σικάγο το Μάιο του 2012, δηλαδή πριν την ισραηλινή απολογία για το Μαβί Μαρμαρά. Επίσης υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει μπλοκάρει το αίτημα του Ισραήλ να έχει μόνιμο γραφείο στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε στις 13 Απριλίου ότι η Τουρκία δεν θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, αν αυτό δεν άρει τον αποκλεισμό του στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης στις 14 Απριλίου ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τη Γάζα στα τέλη Μαϊου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Μαϊου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη για αυτόν το μήνα επίσκεψή του στη Γάζα κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ, που επιδιώκουν την αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας.

Φαίνεται όμως ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους…