Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ;

ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΔΡΑΣΟΥΜΕ

 

Παραγωγοί + προϊόντα

Ο μέγας «Ανατολικός Αμπελώνας»

της Χριστίνας Ταχιάου

16/04/13, 07:42

Άλλο να είσαι οινοπαραγωγός από τη Νεμέα, περιοχή πασίγνωστη για τα κρασιά της, κι άλλο να «ανοίγεις» μια νέα περιοχή και να την καθιερώνεις την αγορά. Λες «Άβδηρα» και, στην καλύτερη περίπτωση, το μυαλό κάποιων θα πάει στο Δημόκριτο και τον Πρωταγόρα. Στη χειρότερη, θα πρέπει να εξηγείς ότι βρίσκονται κοντά στην Ξάνθη.

 

Σαλάτα σαν πρώιμο καλοκαίρι

του Δημήτρη Μπούτου

16/04/13, 08:18

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα περίτεχνα πιάτα δίνουν τη θέση τους σε ανάλαφρα και εύκολα στην παρασκευή, που θα μας λύσουν μεν τα χέρια αλλά δε θα μας στερήσουν στο ελάχιστο γεύσεις και αρώματα. Χορταστικά ζυμαρικά λοιπόν, λαχανικά της εποχής και σουπιές σε μία σαλάτα που, έστω στην κουζίνα μας, θα φέρει το καλοκαίρι λίγο πιο νωρίς.

Πάστα φλόρα αλλιώτικη

της Μαρίας Τσέκου

16/04/13, 07:37

Σκέφτηκα να ετοιμάσω μία πάστα φλόρα διαφορετική με μαρμελάδα βερύκοκο, καστανή ζάχαρη και αλεύρι ντίνκελ. Πρόκειται για αλεύρι με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, ιδανικό για άτομα με ευαισθησία αλλά και ωφέλιμο για όλους μας.

 

 

Λουλούδια που αγρίεψαν… σε τόνους γαλάζιους

της Καλής Δοξιάδη

15/04/13, 08:23

Για έναν όμορφο, φυσικό και λειτουργικό κήπο πρέπει να σεβαστούμε το χρονοδιάγραμμα της μεσογειακής φύσης. Ο απλούστερος τρόπος: οι βολβοί, με τους οποίους πειραματίζομαι σε διάφορες περιοχές του κήπου μου. Ελάτε να σας παρουσιάσω μερικούς…

Παραγωγοί + προϊόντα

Του βουνού και της ελπίδας

της Χριστίνας Ταχιάου

15/04/13, 08:22

Από την τσάντα μου ξεχώριζε ένα τενεκεδένιο κουτάκι των 500 ml λαχανί με μαύρο και ασημί, με τον «κωδικό» Tuvunu: τσάι του βουνού με υπέροχη γεύση, τονωτικό και πεντανόστιμο. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα πως το παρασκευάζει και το λανσάρει μια εταιρεία από την Κομοτηνή, που εδρεύει στη βιομηχανική περιοχή της πόλης.

 

Η ομελέτα της Καλλιδρομίου

του Θανάση Σκόκου

15/04/13, 08:23

Η καλύτερη των λαϊκών μου είναι η εξαρχειώτικη της Καλλιδρομίου: ποικιλία, μέγεθος, στιλ, πολιτικοποίηση, ατμόσφαιρα. Τις προάλλες φθάνω σε έναν πάγκο με κολοκυθάκια-μωρά και ισομήκεις λαμπερούς πορτοκαλοκίτρινους ανθούς. H επόμενη κίνησή μου είναι μια ανοιξιάτικη, αφράτη και ζουμερή ομελέτα.

 

 

Παιχνίδια με τέχνη, τέχνη με υπολείμματα

του Δημήτρη Ποταμιάνου

14/04/13, 07:23

Όποτε η πολιτογραφημένη Αιγινήτισσα ζωγράφος Ειρήνη Βουρλούμη κάνει τραπέζια στο ειδυλλιακό και τόσο φιλόξενο σπίτι της, στην κουζίνα μεταξύ άλλων μένουν οι αδειανοί πλέον χαρτονένιοι δίσκοι από τις τούρτες των ζαχαροπλαστείων που οι καλεσμένοι συνεισέφεραν στη γιορτή. Θα πάνε χαμένοι;

 

Στείλε με στα σύννεφα

της Αναστασίας Λαμπρία

14/04/13, 09:18

Σφυρίζεις το παλιό τραγουδάκι της Βέμπο: «Να με παίρνανε τα σύννεφα, οι άνεμοι τα κύματα» κοιτώντας από το παράθυρο της κουζίνας τις κατακίτρινες μαργαρίτες που απλώνονται. (Κι αν δεν είναι μπρος στα μάτια σου, βάλ' τες στα γρήγορα στο κάδρο.)

Το κρυφό μυστικό: άιβαρ

της Καίτης Αλεξάνδρου

14/04/13, 07:15

Κάθε νοικοκυρά εχει το δικό της μυστικό υπερόπλο: ένα «μαγικό» κόλπο. Το δικό μου λέγεται άιβαρ και είναι μπελαλίδικο. Συνήθως γίνεται όταν οι κόκκινες πιπεριές είναι στο ζενίθ τους – σίγουρα όχι με προϊόντα θερμοκηπίου.

 

 

Λαϊκές Κυριακές

της Χριστίνας Ταχιάου

13/04/13, 08:03

Σκέφτομαι μικρές, συμμαζεμένες λαϊκές αγορές που θα έδιναν στις Κυριακές μας μια νέα νότα: πάγκους με πεντανόστιμα προϊόντα, χαμόγελα και γευστικές δοκιμέ&s igmaf;, χωρίς τη βαβούρα της καθημερινότητας και το αφόρητο διαρκές βουητό των αυτοκινήτων…

Πρωινό με την ομορφότερη θέα

του Δημήτρη Μπούτου

13/04/13, 07:55

Κουλούρια Θεσσαλονίκης, φρέσκο γάλα με βρώμη και Κορινθιακές σταφίδες, τηγανίτες με πετιμέζι και ταχίνι, αυγά τηγανητά με σύγκλινο από τη Μάνη: μερικές από τι&s igmaf; επιλογές που προσφέρει για πρωινό το καφενείο του μουσείου της Ακρόπολης, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ξεκινήσουμε τη μέρα μας στο ομορφότερο σημείο της πόλης.

Συνταγές

Χορταίνω μόνο με σαλάτα

της Στέλλας Αλαφούζου

13/04/13, 07:03

Μπορεί η σαλάτα αυτή να έχει προετοιμασία τόση που να μοιάζει με κυρίως, αλλά η γεύση που σου αφήνει στο τέλος μοιάζει σαν να έχεις στο στόμα σου την πιο γευστική καραμέλα. Δεντρολίβανο, δάφνη και θυμάρι με τη γλυκοσπιρτάδα απ’ το μπαλσάμικο.