Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ –   Την πρώτη επίσημη επίσκεψη  προκαθημένου της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην 80ετή και πλέον  ιστορία της   Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής (δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου) πραγματοποιεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.  Ιερώνυμος Β΄. 

Το ταξίδι αυτό έχει  ιδιαίτερα μεγάλη σημασία,  για τις σχέσεις των δυο Εκκλησιών  και έτσι κλείνει και επίσημα μια περίοδος έντασης αλλά και ψυχρότητας  ψυχρότητας μεταξύ Αθηνών και Φαναρίου. Ένταση και ψυχρότητα μετά τα γεγονότα που επακολούθησαν με το επιβληθέν επιτίμιο της Ακοινωνησίας που είχε επιβληθεί στον μακαριστό  Αρχ. Αθηνών Κυρό κ. Χριστόδουλο από την Μείζων και Υπερτελή Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την οποία είχε συγκαλέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.  

Η πρωτοφανής κρίση στα χρονικά της Ελληνόφωνης  Ορθόδοξης Εκκλησίας  τότε είχε ξεκινήσει μετά από τις  συνεχείς αμφισβητήσεις του Αρχ. Αθηνών Χριστόδουλου στις δικαιοδοσίες καθώς και στα κανονικά δικαιώματα  της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως (στις Νέες Χώρες) φτάνοντας ακόμα να αμφισβητηθεί και αυτό ακόμα το πρωτείο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπούλως.

Αποκορύφωμα της έντασης ήταν η «πρόσκληση» που είχε δεχθεί από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκη, βασισμένη σε μυστικό σχέδιο πρϊόν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων συμβούλων του Κυρού Χριστόδουλου με ανθρώπους της Ελληνικής Κοινότητας (και δει στην Αστόρια) που πάντα είχαν –και ορισμένοι εξ αυτών συνεχίζουν να έχουν με τον  Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο – να παραστεί στις τελετές για την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο ως τελετάρχης. Το Φανάρι βλέποντας τότε τον ύπουλο σχεδιασμό που εξυφαίνονταν, αμφισβήτησης σε μια ακόμα ιστορική δικαιοδοσία του,  είπε όχι σε αυτή την επίσκεψη  και έτσι  δεν έδωσε άδεια για την επίσκεψη αυτή ανοίγοντας μια μακρά  περίοδο ανωμαλίας, καχυποψίας αλλά  και σφοδρής  ψυχρότητας, μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου. Ψυχρότητα    η οποία είχε την γνωστή κατάληξη με το επιτίμιο της Ακοινωνησίας στον Κυρό Χριστόδουλο απομονώνοντας τον ουσιαστικά από όλες τις Εκκλησίες (αφού το όνομα του είχε βγει από τα δίπτυχα των Εκκλησιών και είχε παύσει η μνημόνευση  του  από τις Άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες).

Η περίοδος αυτή φαίνεται να έκλεισε οριστικά πια και η ενότητα των δυο Εκκλησιών επισφραγίζεται με αυτή την επίσκεψη του κ. Ιερωνύμου στις ΗΠΑ και ουσιαστικά πρώτη επίσκεψη του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας στην Αμερική.  Η ιστορία αυτής της επίσκεψης του κ. Ιερωνύμου  έχει τις ρίζες της στην αντίστοιχη πρόσκληση που  είχε απευθύνει η Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής τον Οκτώβριο του 2009 προς τον Αρχ. Αθηνών κ. Ιερώνυμο μετά την απόφαση της να του απονείμει το Ομήρειο βραβείο του 2010. Τιμή που ο Αρχ. Αθηνών, κατ εξαίρεση αποδέχθηκε  υπό τον όρο ότι το Ομήρειο βραβείο απονέμεται στην Ελλαδική Εκκλησία για το έργο της συνολικά  και όχι προσωπικά στον ίδιο. Το μόνο που είχε απομείνει ήταν να οριστικοποιηθεί το ταξίδι αυτό «σε χρόνο και εποχή που θα έκρινε κατάλληλη το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε συνεδρίαση της Χιακής Ομοσπονδίας και αναμένεται να αναληφθεί η σχερική πρωτοβουλία προς της ιερά Αρχ. Αμερικής η οποία οργανώνει και τα του προγράμματος  της επίσκεψης του κ. Ιερωνύμου στην Αμερική. Μια επίσκεψη που σηματοδοτεί μια νέα περίοδο  ηρεμίας καταλλαγής και συνεργασίας των δυο εκκλησιών αφήνοντας πίσω την ταραγμένη περίοδο που άφησε η Ποιμαντορία Χριστόδουλου.  Η εποχή μάλλον  παρήλθε ανεπιστρεπτί (ζώντος του Αρχ. Ιερωνίμου διότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να επιφέρει η μετά Ιερώνυμο εποχή… αναλόγως και του προσώπου που θα ανέλθει εις τον πρώτο θρόνο της Ελλαδικής Εκκλησίας) αφού έφυγαν και τα τελευταία αμυδρά νέφη μεταξύ των δυο Εκκλησιών,   και  μετά τις τελευταίες  λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στο Φανάρι κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Ιερωνύμου τον Μάρτιο του 2013, πραγματοποιείται αυτό το ταξίδι στις ΗΠΑ αυτή την φορά βέβαια με πρωτοβουλία και ουσιαστικά πρόσκληση  της Ιεράς Αρχ. Αμερικής(αφού σε αυτή ανήκει η ευθύνη για την λειτουργία της θεολογικής Σχολής του Τίμιου Σταυρού)  και φυσικά πάντα με  τις Ευλογίες αλλά και την στενή και άγρυπνη παρακολούθηση  του Οικουμενικού Πατριαρχείου.        

Ο κ. Ιερώνυμος θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ της Ελληνικής Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης κατά την διάρκεια της τελετής αποφοιτήσεως, το Σάββατο 18 Μαΐου 2013.  Την προηγουμένη ημέρα, 17 Μαΐου το εσπέρας, ο Μακαριώτατος θα χοροστατήσει στον Εσπερινό στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής. Στη συνέχεια θα παρατεθεί προς τιμήν του επίσημο δείπνο. Το πρωί του Σαββάτου 18 Μαΐου, και μετά την Θεία Λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή της αποφοιτήσεως κατά την διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ Θεολογίας. Το εσπέρας της ίδιας ημέρας-σύμφωνα πάντα με το επίσημο ανακοινωθέν της ιεράς Αρχ. Αμερικής –  ο κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη. Στην Νέα Υόρκη θα καταλύσει με την ολιγομελή συνοδεία του σε κοντινό ξενοδοχείο προς την Ιερά Αρχ. Αμερικής ώστε να υπάρχει ευκολία κατά την μετάβαση του στα γραφεία της ιεράς Αρχ. Αμερικής που βρίσκεται στους 79 δρόμους απέναντι από το γνωστό central park.  

Τον κ. Ιερώνυμο θα συνοδεύουν  ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Αρχιγραμματέας της Ι. Σ. της Ελλαδικής Εκκλησίας Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ ο οποίος ήδη έχει προλειάνει το έδαφος, για κάποιες εποικοδομητικές συναντήσεις και επαφές από τις οποίες προσβλέπει η Ελλαδική Εκκλησία ουσιαστική βοήθεια και στήριξη του κοινωνικού και προνοιακού έργου της   ύστερα από αναγνωριστική επίσκεψη του που είχε προηγηθεί  το καλοκαίρι του 2012 στις ΗΠΑ  προκειμένου να αναζητηθούν κοινές  δράσεις ανακούφισης του πολύπαθου Ελληνικού λαού.   

 Την Κυριακή 19 Μαΐου το πρωί θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος της Νέας Υόρκης.  Το ίδιο βράδυ θα δοθεί ειδική συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας και της Χορωδίας Νέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

Την Δευτέρα 20 Μαΐου, ο κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθεί την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το Ελληνοαμερικανικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστορίας.  

Την Τρίτη 21 Μαΐου, εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος θα τελέσουν Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Brooklyn της Νέας Υόρκης επ’ ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδος του Ναού. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής «περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  κ. Ιερωνύμου στην Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη θα ανακοινωθούν αργότερα» καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται υπό συνεχή διαμόρφωση.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος θα έχει ιδιαίτερες συνομιλίες με τον Αρχ. Αμερικής κ. Δημήτριο σε μια κοινή προσπάθεια συντονισμού της Ποιμαντικής και Κοινωνικής  δράσης για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής και εθνικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα. Οι δυο ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους επίλυσης προβλημάτων  και θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο να απαλύνουν τον πόνο και την θλίψη 1000αδων οικογενειών στην Ελλάδα που ζουν δραματικές στιγμές χωρίς μισθό. Χωρίς έσοδα να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους έξοδα ενώ –σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες – η Ιερά Αρχ. Αμερικής σε ειδική εκδήλωση που οργανώνει αναμένεται να ενισχύσει εκ νέου το προνοιακό και ποιμαντικό έργο της Ελλαδικής Εκκλησία μέσω συγκεκριμένου προγράμματος που θα ανακοινωθεί. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία επίσκεψη του Αρχ. Αμερικής το 2012 στην Ελλάδα είχε δοθεί μια δωρεά της τάξεως των 500.000$ ένα μέρος του οποίου δόθηκε για την ενίσχυση του προνοιακού έργο της Αρχ. Αθηνών και το υπόλοιπο για την ενίσχυση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και άλλων εκκλησιαστικών φορέων. 

Μια σειρά πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν προκειμένου σε τακτά χρονικά διαστήματα να ενισχύεται, με κάθε τρόπο,  και οικονομικά αυτή η τιτάνια προσπάθεια της Ελλαδικής Εκκλησίας συνολικά,  ώστε ή δυνατόν  να απαλυνθεί ο πόνος των Ελλήνων που δοκιμάζονται σκληρά και επώδυνα. Έλληνες  και μάλιστα πρόκειται για εκείνους τους Έλληνες οικογενειάρχες και μη που ενώ υποφέρουν κρατούν την αξιοπρέπεια τους. Σφίγγουν τα δόντια και κάνουν το προσωπικό τους αγώνα για εξεύρεση πόρων και κονδυλίων με δουλειές ακόμα και για 20 ερώ την ημέρα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα βασικά ήδη προς το ζειν αξιοπρεπώς.  Με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους προσωπικά τα προσφιλή τους πρόσωπα αλλά και τους οικείους τους (μητέρα πατέρα παιδιά εγγόνια κτλ) γενικά που εξαρτάται η τύχη τους από εκείνους.  

Στο περιθώριο του προγράμματος του-το οποίο ομολογουμένως είναι πολύ ασφυκτικό και μάλλον δεν θα ανταποκριθεί θετικά σε όλα τα αιτήματα συλλόγων και οργανώσεων που τον έχουν προσκαλέσει –  μέχρι και τις 23 Μαϊου ο κ. Ιερώνυμος θα έχει  στο χρόνο που θα του απομείνει και για  κάποιες ελάχιστες  ιδιωτικές επαφές  με παράγοντες και οργανώσεις της Ομογένειας με στόχο πάντα  την υποστήριξη με κάθε τρόπο του δύσκολου Ποιμαντικού και Κοινωνικού  έργου της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Υποστήριξη από τις Ελληνικές Κοινότητες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ  επ ωφελεία πάντα  της σκληρά και οδυνηρά δοκιμαζόμενης  Ελληνικής Κοινωνίας. Μια κοινωνία και ένα λαό  που  εδώ και τέσσερα χρόνια μαστίζεται από μια πρωτοφανή για τα χρονικά οικονομική και κοινωνική κρίση. Ένα λαό ο οποίος πάνω  από το 50% ζει κάτω από το  όριο της φτώχειας και η Εκκλησία με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις τα ιδρύματα και τους οργανισμούς της όπως η «Αποστολή» βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα στις απαρχές του 21ου αιώνα.  

 Ένα λαό που στην μεγάλη πλειοψηφία του υποφέρει  από πείνα και παιδιά που λιποθυμούν στις τάξεις ή στα προαύλια των σχολείων  από ασιτία. Ανθρώπους που ζουν από τα αποφάγια των σκουπιδιών και της λαϊκής. Ένα λαό που ζητά στοργή και υποστήριξη με αξιοπρέπεια και όχι επαγγελματική  ελεημοσύνη με τακτικές  υποκρισίας, υποσχέσεων  και φαρισαϊσμού. Μεγάλα προβλήματα που αναμένεται να θίξει  ο Μακαριότατος σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του κατά την περίοδο της επίσκεψης του στην Επαρχιακή Εκκλησία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής  στο διάστημα από τις 15 μέχρι και της 23 Μαϊου που επιστρέφει στην Αθήνα.